Медицина
Оптика військова Дрони Туристичне спорядження % Акційні товари
0
ua
ru
Медицина Оптика військова Дрони Туристичне спорядження Акційні товари

Догляд та обслуговування бронежилетів

2 вересня 2024
Догляд та обслуговування бронежилетів

Життя та здоров'я українських воїнів – найвища цінність. Саме тому обов'язковим складником екіпірування кожного військовослужбовця є бронежилет. Це своєрідний щит, що захищає життєво важливі органи від уражень кулями та уламками. А щоб спорядження слугувало якомога довше, воно потребує ретельного догляду. Подбай про своє спорядження і воно подбає про тебе.

Чому важливо правильно доглядати за бронежилетами?

Запевняємо, що у процесі обслуговування броні немає нічого складного. Проте нехтувати цим процесом не варто, і на це є кілька вагомих причин:

  • неправильний догляд може призвести до погіршення захисних характеристик, що ставить під загрозу безпеку користувача;
  • регулярне обслуговування дає змогу вчасно виявити будь-які пошкодження, які можуть негативно вплинути на ефективність засобу;
  • ретельний підхід допомагає продовжити термін служби спорядження й, як наслідок, зекономити на купівлі нової броні.

Тому розібратися із нюансами варто заздалегідь. Це дозволить завжди тримати ситуацію під контролем.

Як продовжити термін служби бронежилета?

Ми пропонуємо бронежилети власного виробництва. Наша продукція проходить декілька етапів лабораторних випробувань, має відповідні сертифікати та протоколи. Проте варто розуміти, що навіть найякісніший виріб може вийти з ладу через неправильний догляд. Щоб убезпечити вас від неприємних "сюрпризів", ми зібрали кілька основних порад.

Дотримання рекомендацій виробника

Усі моделі бронежилетів різні. Навіть якщо раніше ви успішно користувалися бронею без жодних інструкцій, нове спорядження може мати специфічні особливості, що стосуються матеріалів або прання.

Зверніть увагу на рекомендовану частоту та методи чищення, умови зберігання, а також застереження, якщо такі присутні. Наприклад, майже всі матеріали не можна прати за допомогою агресивних мийних засобів та занурювати у воду, інші ж не бажано залишати під впливом прямих сонячних променів.

Регулярна перевірка стану

Практика доводить: цей етап є чи не найважливішим у процесі обслуговування. Рекомендується проводити візуальний огляд перед кожним використанням та більш детальну перевірку щомісяця або після повернення з позицій. Звертайте увагу на такі аспекти:

  • цілісність зовнішньої тканини – не має бути розривів, проколів або інших видимих пошкоджень;
  • стан швів – усі елементи мають триматися міцно, не має бути видно ниток;
  • застібки та ремені – вони мають легко закриватися та відкриватися, бути візуально цілими;
  • бронепластини – тріщини, вм'ятини, нерівності на поверхні є "червоним прапорцем", що вказує на необхідність негайної заміни елементів.

У деяких випадках виріб можливо відремонтувати. Проте робити цього самостійно не варто – краще звернутися по допомогу фахівців.

Чищення та догляд

Цей крок допомагає не лише підтримувати охайний зовнішній вигляд, але і прямо впливає на властивості матеріалів – бруд, піт, зайва волога можуть руйнувати захисні волокна. Щоб очистити бронежилет, необхідно витягнути бронепластини з плитоноски, зняти підсумки, кобуру, патчі та інші елементи.

Для видалення пилу знадобиться м'яка щітка або волога тканина. Для стійких забруднень можна використовувати мильний розчин, але варто переконатися, що він підходить для матеріалу.

Після, обов'язково промийте плитоноску чистою водою, щоб видалити залишки мийних засобів. Сушити виріб варто у природний спосіб – у тіні або добре провітрюваному приміщенні, якомога далі від джерел вогню та прямого сонячного світла.

Правильне зберігання

Якщо маєте кілька бронежилетів або не плануєте використання броні протягом певного часу, варто заздалегідь подумати про місце зберігання екіпірування. Оптимальні умови такі:

  • кімнатна температура – надмірне тепло може призвести до деформації матеріалів, а холод – до надмірної крихкості;
  • сухість – вологе середовище сприяє росту цвілі та грибків, а також знижує ефективність захисту;
  • розправлений стан – найкраще використовувати спеціальні вішаки або розмістити виріб на рівній поверхні, щоб уникнути появи згинів та заломів;
  • якомога далі від ультрафіолету – прямі сонячні промені не лише призведуть до вицвітання тканини, але й можуть негативно вплинути на її міцність.

Дотримуватися цих правил у польових умовах іноді буває складно. У такому разі потрібно хоча б спробувати мінімізувати негативний вплив, а перед подальшим використанням ретельно перевірити виріб.

Обслуговування пластин

На якість та ефективність жилета напряму впливають бронеплити. Щоби вони виконували свої захисні функції повною мірою, необхідно:

  • перевіряти їх на наявність тріщин, відколів, деформацій, вм'ятин та інших пошкоджень;
  • видаляти бруд м'якою щіткою чи вологою тканиною, не занурюючи виріб у воду;
  • зберігати їх у сухому місці, а в разі намокання негайно висушити;
  • не допускати падінь або сильних ударів.

Також варто пам'ятати, що пластини мають свій "термін придатності". Для металевих плит він складає 15-20 років, а для керамічних – від 5 до 7 років.

Уникайте самостійних модифікацій

У соціальних мережах можна знайти чимало "порад" та "лайфхаків", як зробити бронежилет кращим, підвищити клас захисту чи навіть зібрати броню власноруч. Ми категорично не радимо дослухатися до подібних рекомендацій!

Варто розуміти, що будь-які зміни призводять до порушення цілісності конструкції. Тому наслідки можуть бути непередбачуваними. Водночас із цим йдеться про захист вашого здоров'я і навіть життя, тому ризикувати точно не варто.

Якщо старий броник із певних причин не влаштовує, краще вибрати нову модель – в ukrarmor завжди знайдеться щось цікаве. Ми пропонуємо не просто товари власного виробництва, а унікальні модульні системи, що розроблені з урахуванням потреб українських військових.

До того ж в асортименті є варіанти в різних цінових категоріях: від доволі бюджетних моделей зі сталевими пластинами до надсучасних бронекостюмів та полегшеної броні з керамічними плитами. Усі вироби відповідають вимогам ДСТУ 8782:2018 – і ми готові підтвердити це за допомогою протоколів відсрілу з сертифікованих лабораторій, копію якого отримує кожен покупець.

Додатковою перевагою стануть детальні консультації від справжніх знавців своєї справи, безкоштовна доставка при купівлі на суму від 20 тисяч гривень і прості умови повернення або обміну товару.

Агов, приєднуйтесь