Медицина
Оптика військова Дрони Туристичне спорядження % Акційні товари
0
ua
ru
Медицина Оптика військова Дрони Туристичне спорядження Акційні товари

Матеріали для шоломів: арамід та НВМПЕ

24 серпня 2024
Матеріали для шоломів: арамід та НВМПЕ

Обов'язковий елемент екіпірування кожного військовослужбовця – якісний шолом. Він забезпечує критично важливий захист голови від куль, уламків, ударів та інших небезпек. Крім того, сучасні шоломи часто виступають у ролі "платформи", на яку кріпиться додаткове обладнання – прилади нічного бачення, камери, тактичні навушники, засоби радіозв'язку, ліхтарики, ідентифікатор “свій-чужий”, балістичні маски тощо.

З чого складається військовий шолом?

Щоб зрозуміти, як обрати військовий шолом, передусім варто познайомитися із конструкцією виробів. Це допоможе краще зрозуміти, яким має бути ідеальний засіб захисту.

Зовнішня оболонка

Це основний елемент шолома, що відповідає за балістичний захист. Вона виготовляється з надміцних матеріалів, спроможних витримувати високі навантаження.

Верхній шар складається з міцно спресованих та надійно склеєних між собою шарів араміду чи надвисокомолекулярного поліетилену (в залежності від моделі шолому), що поглинають кінетичну енергію кулі та розсіюють її по всій площі шолома, тим самим зменшуючи силу удару.

Підкладка

Щоб балістичний шолом ідеально пасував, не натирав і не заважав рухам, всередині розміщується комфортний шар – м’які подушки. Цей шар забезпечує додаткову амортизацію, вбирає зайву вологу, а також має антибактеріальні властивості.

Виконує цей елемент і захисну функцію – розподіляє силу удару та поглинає енергію. Сучасні моделі часто оснащуються знімними регульованими подушками, які за потреби можна налаштувати під свої параметри та дістати для прання.

Кріплення

Бійці, що перебувають на передовій, точно знають: сидіти на одному місці доводиться рідко. Постійні переміщення, біг, стрільба з різних положень потребують надійної фіксації шолома на голові.

Саме тому спорядження оснащується надійною чотирьохточковою системою кріплення. Найчастіше за все ці елементи виготовляються з міцної тканини Cordura, яка не боїться вологи, не плавиться під впливом високих температур і дуже стійка до розривів.

Покриття

Для воїнів, яким доводиться працювати в безпосередній близькості до ворога, важливо залишатися непомітними. Найкраще в цьому допоможуть маскувальні кавери – це

захисний аксесуар, що змінює зовнішню текстур військового шолома та запобігає його блиску.

Зазвичай кавери виготовляються зі спеціальної сітки та тканини і кріпляться до шолома за допомогою велкро-панелей. Велика палітра кольорів дає змогу вибрати виріб, що підходить саме до вашого спорядження.

Сучасні матеріали для виготовлення шоломів

Обираючи військовий шолом, важливо розуміти, що матеріал виготовлення впливає на захисні властивості. Тому варто заздалегідь розібратися, який варіант буде оптимальним саме для вас.

Арамідний (кевларовий) шолом

Арамід –це синтетичне волокно, яке має високу механічну й термічну стійкість. Слід зазначити, що комерційна назва араміду — кевлар. Тому фактично ці слова є синонімами. Така амуніція виготовляється з кількох шарів синтетичних волокон, спресованих разом для досягнення максимальної міцності. Серед основних переваг кевларового шолому:

  • волокна майже неможливо порвати або розтягнути;
  • матеріал відносно легкий, тому не створюватиме надмірного навантаження на шию та плечі;
  • витримує високі температури, не плавиться і не горить;
  • достатньо гнучкий.

Спорядження дуже стійке до агресивних хімічних речовин, що робить його ідеальним для використання в екстремальних умовах. Проте варто пам'ятати, що тактичний кевларовий шолом може втратити свої захисні властивості під тривалим впливом вологи та УФ-випромінювання. Після використання екіпірування варто обов'язково просушити на відкритому повітрі.Тому для зберігання краще вибрати прохолодне сухе місце без прямих сонячних променів.

Шолом з надвисокомолекулярного поліетилену (НВМПЕ)

НВМП – це сучасний матеріал для виготовлення шоломів, різновид поліетилену з дуже високою щільністю. Маючи мінімальну вагу, надвисокомолекулярний поліетилен у 15 разів переважає у міцності сталь.

Матеріал не схильний до зносу (навіть зберігається довше за кевлар). Ще одна його чудова особливість – це легкість у догляді. Очищення та обслуговування надзвичайно прості. Якщо правильно доглядати за каскою з НВМПЕ, вона прослужить близько 10 років.

Шоломи з НВМПЕ відповідають III рівню захисту за стандартом NIJ 0101.06 (США). Технічно він може досягати рівня IV, але такі шоломи були б занадто важкими. А так шолом з поліетилену FAST в середньому важить 1.5 кг.

Ще трошки про унікальні особливості НВМПЕ:

  • надзвичайна легкість – у середньому вироби важать близько 1.5 кг;
  • ударна міцність і здатність ефективно поглинати енергію удару;
  • стійкість до вологи та більшості хімікатів;
  • довговічність.

Цей варіант є одним із найпоширеніших на сучасному ринку.

Як вибрати шолом військовий?

Купуючи шоломи військові, потрібно звернути увагу на низку важливих критеріїв. Це допоможе вибрати дійсно якісне спорядження, що надасть відчуття впевненості у власній безпеці та зможе врятувати в критичній ситуації:

  • рівень захисту – переконайтеся, що вибраний шолом кевлар або модель з іншого матеріалу відповідає міжнародному стандарту NIJ 0101.06 (США) та протестований згідно ДСТУ;
  • вага – чим легшим буде виріб, тим зручніше та безпечніше почуватиметься користувач;
  • комфорт носіння – зверніть увагу на підвісну систему та систему кріплень;
  • розмір – оптимальним рішенням вважаються моделі з можливістю регулювання посадки, проте трапляються і стандартизовані вироби в розмірах M, L та XL;
  • сумісність із додатковим обладнанням – якщо ви плануєте використовувати активні навушники, ПНБ, камеру або інші аксесуари, переконайтеся, що каска оснащена рейками та кронштейном;
  • вентиляція – шолом має добре пропускати повітря і відводити вологу, щоб забезпечити комфорт навіть під час тривалого носіння.

Не менш важливу роль відіграє і наявність сертифікації. У каталозі ukrarmor є захисне спорядження українського виробництва та відомих світових  брендів, що пройшло лабораторні випробування на відповідність стандартам ДСТУ. Разом із замовленням ви обов'язково отримаєте копію протоколу.

Декілька слів наостанок

Вибір правильної амуніції – це запорука збереження життя та здоров'я воїна на полі бою. Не важливо, яку модель ви виберете – шолом кевларовий чи з НВМПЕ. Головне – знайти оптимальний баланс між захистом, вартістю та комфортом.

В ukrarmor ми пропонуємо великий вибір касок різних типів, а також комплекти, що містять шолом, активні навушники та кавер. У наявності є товари українського виробництва і продукція відомих світових брендів із Хорватії, Данії та Польщі. За потреби в нас також можна придбати аксесуари для шоломів: боковий та потиличний балістичний захист, протиударні подушки, рейки для кріплення.

Всі вироби проходять декілька ретельних етапів перевірки. Це гарантує відповідність заявленим характеристикам та стандартам якості. А наші спеціалісти завжди раді прийти на допомогу – отримати професійну консультацію щодо вибору можна онлайн на сайті, у будь-якому зручному для вас месенджері або по телефону.

Агов, приєднуйтесь