Медицина
Оптика військова Дрони Туристичне спорядження % Акційні товари
0
ua
ru
Медицина Оптика військова Дрони Туристичне спорядження Акційні товари

Порівняння різних класів бронеплит: який рівень захисту вам потрібен?

15 серпня 2024
Порівняння різних класів бронеплит: який рівень захисту вам потрібен?

Основний елемент будь-якого бронежилета – це бронеплити. Саме вони забезпечують ефективний захист від влучання куль та уламків. Як це працює на практиці: бронепластина для плитоноски вставляється в спеціальну "кишеню", де створює жорсткий бар'єр, спроможний зупинити кулю або поглинути її кінетичну енергію. Як і інше військове спорядження, бронеплити не можуть бути універсальними – залежно від рівня загроз та задач, які виконує військовий, їх поділяють на кілька категорій.

З чого виготовляють бронепластини?

Перша відмінність між бронеплитами полягає в матеріалі виготовлення. Сучасні виробники пропонують три основні варіанти:

  • сталь – відрізняється високими показниками міцності та здатністю витримувати одразу декілька влучань.Сталеві  пластини мають доволі велику вагу, тому можуть обмежувати мобільність бійця на полі бою;
  • надвисокомолекулярний поліетилен (НВМПЕ) – синтетичний матеріал, що переважає сталь за міцністю майже у 15 разів. Завдяки надлегкій вазі, поліетиленові пластини забезпечують максимальний комфорт під час носіння;
  • кераміка – значно легша за сталь при аналогічному рівні захисту. Під час удару керамічна пластини руйнується, тому виріб потребує заміни одразу після влучання.

Сталеві бронепластини зазвичай дешевші за аналоги з НВМПЕ та кераміки.

Які бувають класи захисту бронежилетів?

Відповідно до ДСТУ 8782:2018 бронепластини українського виробництва поділяються на 6 класів – від найменшого до найвищого рівня захисту. У багатьох виникає логічне питання: чому не можна одразу купити плити 6 класу, щоб завжди бути в безпеці? Спробуємо розібратися докладніше.

Плити 1-3 класу захисту

Ці вироби забезпечують базовий рівень захисту від уражень – куль із пістолетів АК, ТТ, а також куль калібром 5.45 × 39 ПС та 7.62 × 39 ПС. Здебільшого їх використовують волонтери,журналісти, працівники правоохоронних органів та служб охорони. Проте купують їх і військовослужбовці, які не мають близького контакту з ворогом.

Зазвичай такі бронепластини виготовляються з надвисокомолекулярного поліетилену високої щільності. Вага спорядження складає від 2.5 кг, проте в асортименті компанії ukrarmor є бронеплита 3 класу захисту, яка важить усього 1.38 кг, що гарантує максимальну мобільність та комфорт.

Плити 4 класу захисту

Бронепластини 4-го класу захисту стандартно призначені для використання в умовах бойових дій. Якісна бронеплита 4 класу здатна зупинити кулю 7.62 мм із гвинтівки СВД, випущеної із дистанції 10 метрів.

Для виробництва сталевих плит 4-го класу компанія ukrarmor використовує шведську балістичну сталь Armox Advance. Лише уявіть: це найкращий матеріал у світі за співвідношенням твердості та ваги! Так, окрім чудових захисних властивостей така броня ще й не буде обтяжувати, адже важить усього від 3.1 до 4.5 кг (залежно від розміру).

Плити 5 класу захисту

Паралельно зі зростанням рівня загроз має підвищуватися й ефективність захисного спорядження. Для бійців, що перебувають безпосередньо на лінії зіткнення з ворогом, ідеальним варіантом стануть бронепластини 5 класу, здатні зупинити бронебійно-займисту кулю 7.62 × 39 з АКМ.

Бронепластини виготовляються зі шведської сталі Armox Advance або кераміки (композит карбіду кремнію). Саме цей матеріал дозволяє мінімізувати вагу броні: комплект із двух керамічних пластин важитиме лише 4.5 кг.

До того ж керамічні бронепластини 5 класу від ukrarmor дуже зручні. Завдяки анатомічно вигнутій у двох площинах формі вони ідеально повторюють контури тіла, забезпечуючи надійне прилягання.

Плита 6 класу захисту

Керамічна плита 6 класу захисту – це найбільш надійний варіант, який лише можна уявити. Таке спорядження здатне витримати три влучання кулі Б-32 із снайперської гвинтівки СВД (це все з відстані 10 м. по стандартам випробувань сертифікованих лабораторій згідно ДСТУ).

Ми робимо все можливе, щоб забезпечити комфорт українських воїнів, тому пропонуємо полегшені плити 6 класу захисту. Складно повірити, але вага наших виробів – усього 2.4-3.7 кг (в залежності від розміру бронеплити), тоді як стандартні сталеві вироби можуть важити понад 20 кг.

То який клас захисту бронеплити вибрати?

Вибір класу спорядження залежить від специфіки завдань та рівня загроз. Загальні рекомендації такі:

Клас захисту1-3-й клас4-й клас5-й клас6-й клас
Тип загроз

Пістолети АПС та ПМ із 9-мм кулями.

Пістолет ТТ, гладкоствольна мисливська зброя (патрони 12 калібру).

Автомати АК-74 та АКМ

Гвинтівка СВД із 7.62-мм патрономАвтомат АКМ із 7.62-мм бронебійно-запалювальними кулямиСнайперські гвинтівки, кулі Б-32 7.62-мм
ПеревагиЛегкість, комфорт використання, можливість приховано носити під одягомУніверсальність для більшості військових задачВисокий рівень захистуМаксимальний рівень безпеки
НедолікиОбмежений захист у бойових умовахБільша вагаВажкі, можуть обмежувати мобільністьПотребують негайної заміни одразу після влучання у плиту

Розуміння цих принципів дозволить підібрати плити до броніка, які подарують впевненість у безпеці та стануть надійними помічниками на полі бою.

Як обрати плиту до броніка?

Визначившись із класом захисту, варто звернути увагу й на інші нюанси купівлі амуніції. Серед них:

  • розмір – пластини мають підходити до вашої плитоноски й забезпечувати максимальне покриття тіла без обмеження рухливості;
  • вага – якщо вибрана плита буде надто важкою, це може негативно вплинути на швидкість переміщення;
  • вартість – ціна виробів залежить від багатьох факторів, як-от виробник, використані матеріали тощо, тому важливо заздалегідь визначити бюджет покупки.

Якщо виникають додаткові питання, не соромтеся звернутися за порадою до наших фахівців. Це можна зробити онлайн на сайті, у зручному для вас месенджері та по телефону.

Де можна купити бронепластини?

Якщо вам потрібні легкі та надійні бронеплити, легке захисне спорядження чи інші військові товари, придбати все необхідне можна на сайті інтернет-магазину ukrarmor. В асортименті представлена продукція власного виробництва: усі вироби проходять обов'язкові лабораторні випробування на відповідність вимогам ДСТУ. Разом із замовленням ви отримуєте копію протоколу відстрілу з сертифікованої лабораторії згідно ДСТУ.

Пам'ятайте, що якісний бронезахист – це гарантія збереження життя та здоров'я на полі бою, тому до вибору варто підійти відповідально. Довіряйте лише перевіреним виробникам, щоб завжди почуватися безпечно та комфортно.

Агов, приєднуйтесь