Медицина
Оптика військова Дрони Туристичне спорядження % Акційні товари
0
ua
ru
Медицина Оптика військова Дрони Туристичне спорядження Акційні товари

Тканина Cordura: особливості та призначення

27 червня 2024
Тканина Cordura: особливості та призначення

У сфері виробництва військового спорядження та одягу є «золотий стандарт» — тканина Cordura. Це матеріал, який відзначається своєю міцністю, довговічністю та стійкістю до зносу. Завдяки унікальним фізико-хімічним властивостям вона широко використовується для виготовлення тактичного одягу та спорядження.

Властивості та призначення тканини Cordura

Cordura — це вид нейлону, розроблений та зареєстрований компанією DuPont у далекому 1929 році. Спочатку з матеріалу виготовляли виключно одяг для військових. З часом він набув популярності й серед компаній, що спеціалізуються на створенні туристичного та спортивного спорядження — костюмів для тренувань, похідної форми, наметів, страхувальних поясів.

Тканина Cordura призначена для використання у виробах, які потребують максимальної міцності та екстремальних умов експлуатації. Сучасні версії матеріалу мають підвищену стійкість до вологи, добре пропускають повітря, тому ідеально підходять для важких польових умов.

 

Основні переваги тканини Cordura

Секрет популярності Cordura в її унікальних властивостях:

  • довговічність — матеріал має максимальну зносостійкість, приблизно 50000 циклів прання (тому сумки та рюкзаки з Cordura можуть слугувати роками);
  • міцність — тканина має особливу структуру нитки та поліуретанове покриття, яке гарантує високу стійкість до розривів;
  • легкість — вага готових виробів відносно невелика, тому вони не лише надійні, але й комфортні для користувача;
  • простота у догляді — тканину легко очистити від забруднень, достатньо «пройтися» по ній м'якою щіткою та теплою водою, що особливо важливо в польових умовах, де немає доступу до спеціальних засобів для прання;
  • стійкість до стирання та розривів — матеріал відомий своєю здатністю витримувати інтенсивне тертя та зіткнення з гострими предметами;
  • термостійкість — тканина Cordura починає плавитися за температури від 210°C до 250 °C;
  • водостійкість — речі з цього матеріалу не пропускають вологу, надійно захищаючи власників від дощу та снігу;
  • повітропроникність — якщо вибираєте тактичне взуття або одяг з цієї тканини, можете бути впевнені, що шкіра буде дихати навіть у найспекотніший день.

З роками цей список лише збільшується. Виробники постійно працюють над удосконаленням матеріалу, роблячи його ще більш універсальним та витривалим до впливу зовнішніх факторів.

 

Недоліки тканини Cordura

У нашому світі немає нічого повністю ідеального. Тож і Cordura — попри численні переваги, має кілька недоліків. По-перше, це довге висихання після повного намокання. Тому її не можна прати напередодні використання, а сушити варто на відкритому повітрі.

По-друге, це відносно висока вартість. Якість та міцність тканини впливають на вартість її виробництва, тому оригінальна Cordura коштує трошки дорожче за інші, звичні для нас, матеріали.

Різновиди тканини Cordura

Існує два основних види тканини, які відрізняються за щільністю та призначенням. Перший, Cordura 500D, використовується для виробництва одягу й аксесуарів середньої міцності. Це чудове рішення для тих, хто шукає оптимальний баланс між міцністю та легкістю.

Найпопулярніший варіант — це тканина Cordura 1000D. З неї виготовляють військове спорядження, тактичні рюкзаки, взуття. Це стандарт зносостійкості, в якого немає аналогів.

На основі цих двох різновидів були створені інші тканини:

  • ColorLock — має стійке кольорове покриття, яке витримує тривалий вплив ультрафіолету та не вигорає на сонці;
  • Lycra — еластична тканина, добре розтягується;
  • Natural — до складу входять бавовняні нитки, добре пропускає повітря й відводить вологу;
  • Supplex — дозволяє шкірі дихати, а також швидко висихає;
  • Taslan — утеплений матеріал, ефективно захищає від вітру та холоду.

Загалом налічується близько 16 видів тканини Cordura, кожен із яких має свою сферу застосування та переваги.

 

Що виготовляють з матеріалу Cordura?

Будьте впевнені: якщо би Супермен шукав собі костюм, він обрав би його саме з цієї тканини. Вона виготовлена спеціально для використання на носіння у найекстремальніших умовах, тому з неї виготовляють:

  • рюкзаки — витримують важкий та об’ємний багаж, польові умови, падіння та розриви;
  • плитоноски — частина бронежилету, здатні витримувати великі навантаження та стримувати уламки та шрапнелі від бронеплити від час влучання;
  • тактичний одяг — відрізняється міцністю й водонепроникністю;
  • додаткові аксесуари — підсумки, чохли для зброї, ремені, кріплення, що повинні витримувати інтенсивне використання.

Крім військового спорядження, виробники активно застосовують тканину Cordura для виготовлення речей для полювання та рибалки, туристичних походів, екстремальних видів спорту, мото- та автогонок. Також можна зустріти робочий та верхній одяг, зроблений саме з цього матеріалу.

Як доглядати за виробами з Cordura?

Як і будь-яка інша тканина, Cordura потребує регулярного очищення. Але вона зовсім не вибаглива у догляді — достатньо просто протирати вироби вологою ганчіркою, щіткою або губкою, за можливості додавши трохи господарського мила чи порошку, також тканину можна прати у машинці.

Якщо ви випрали річ або вона повністю намокла під дощем, не варто сушити її на батареї, обігрівачі чи під прямим сонячним промінням. Дайте виробу висохнути природним шляхом у добре провітрюваному місці.

Періодично оглядайте річ на пошкодження та ознаки зносу. Це допоможе вчасно помітити й усунути проблеми, щоб зберегти її у відмінному стані якомога довше.

Коли йдеться про сумки та рюкзаки, намагайтеся не перевантажувати їх більше, аніж це рекомендовано виробником. Надмірний вантаж може пошкодити шви та лямки, тому вибирайте аксесуари відповідно до власних потреб та задач.

 

Як відрізнити тканину Cordura від підробок?

Вартість матеріалу доволі висока, а процес виробництва тканини займає багато часу. Це основні причини появи на ринку шахраїв, які видають звичайний нейлон за якісний та витривалий матеріал. Тому рекомендуємо звертати увагу на декілька основних нюансів.

Наявність етикетки

Справжня Cordura продається лише оптом, а виготовляється під замовлення. При цьому покупець зобов'язаний повідомити виробнику про призначення та кількість виробів, відповідно до якого надсилається певна кількість етикеток.

Поверхня тканини

Оригінальна Cordura має блискучу поверхню з переднього боку, шорстку та матову — з тильної сторони. Підробки рідко відповідають цим вимогам. За можливості проведіть рукою по тканині — справжній матеріал буде гладким та приємним на дотик.

 

Поліамідне покриття

Тканина вкрита поліамідною плівкою, яка практично непомітна. Вона не лише додає міцності, а й робить матеріал водонепроникним. У цьому криється головна небезпека підробок: вони розшаровуються після першого використання у екстремальних чи польових умовах. Якщо бачите, що верхній шар почав відходити після декількох контактів із вологою, перед вами точно не Cordura.

Вартість

Оригінальна Cordura не може коштувати дешево. До того ж вироби зі справжньої тканини мають відповідні сертифікати якості, тому не соромтеся запитати продавця про наявність таких документів.

Шукаєте надійне спорядження? Зазирніть до каталогу ukrarmor — у нас ви знайдете широкий асортимент виробів зі справді надійного, міцного та довговічного матеріалу, а також отримаєте професійні поради та допомогу з вибором. У магазині представлені спорядження, одяг, сумки, рюкзаки, взуття тощо. Обирайте лише якісне військове та туристичне екіпірування, адже від цього залежать ваші комфорт та безпека.

Агов, приєднуйтесь