Рюкзаки та сумки
Медицина
Взуття Оптика військова Дрони Туристичне спорядження
0
ua
ru
Рюкзаки та сумки Медицина Взуття Оптика військова Дрони Туристичне спорядження

Як користуватися турнікетом: важливі поради для військових

30 березня 2024
Як користуватися турнікетом: важливі поради для військових

При отриманні травми, вогнепального чи будь-якого іншого поранення важливо швидко зупинити кровотечу. Це може вберегти здоров’я людини чи навіть її життя. Саме тому військовим обов’язково потрібно мати при собі турнікет та вміти його застосовувати. Що таке турнікет та як користуватися ним — розглянемо в цій статті.

Що таке турнікети та яке їхнє призначення?

Турнікет — це компактний, ефективний джгут для зупинення масивної кровотечі шляхом перетискання кінцівки та її тканин. Таке медичне спорядження являє собою ремінець із карабіном, який дозволяє регулювати затягування. Фіксація турнікета відбувається завдяки закрутці, що дає змогу використовувати його однією рукою.

Накладати турнікет необхідно при кровотечі високої інтенсивності, яка зазвичай трапляється на кінцівках та у місцях вузлових з’єднань (шиї, стегнах, паху, пахвах). Ознаками масивної кровотечі є:

  • пляма крові на одязі пораненого, яка збільшується;
  • калюжа крові біля потерпілого, що збільшується;
  • фонтанування крові з рани.

Окрім цього турнікети також можуть використовуватися при ризику краш-синдрому (виникає за тривалого стискання тіла важкими предметами, наприклад, після завалу).

Загалом турнікети бувають таких видів:

  • Джгут типу Есмарха. Сучасні версії такого турнікета — це моделі SWAT та ОМЕГА. Вони мають сертифікацію для цивільного використання, однак військовослужбовцям їх не рекомендується застосовувати.
  • Джгут Ratcheting-типу. Ці турнікети пропонує використовувати програма Тактичної допомоги пораненим на полі бою (Tactical Comat Casualty Care, TCCC). Такими є моделі TX², TX³. При цьому існують також моделі й для цивільних, наприклад, Rapidstop.
  • Пневматичні джгути. Вони також рекомендовані TCCC, що дає право комплектувати ними аптечки солдатів армії США. Проте в Україні вони не надто поширені.
  • Джгути CAT (Combat Application Tourniquet). Такі турнікети вважаються одними з кращих, їх дуже полюбляють як військові, так і медики через простоту використання та надійність.. Вони сертифіковані в більшості країн світу. Позначаються такі джгути, відповідно, абревіатурою CAT.
  • І, звичайно, SAM Medical - це американський 🇺🇸 новатор у наданні першої\невідкладної допомоги у польових умовах.

Вони розробляють продукти, які зберігають життя та інтуїтивно зрозумілі у використанні як мед.професіоналам, так і звичайним військовим чи цивільним.

*з цього і витікає 2-ге – крутість бути їх дистриб’ютором.

Як і будь-яке інше медичне спорядження, турнікети проходять безліч перевірок. У конструкції хорошого турнікета мають бути відсутні металеві або пластмасові закріплювальні матеріали, оскільки вони можуть травмувати артерії, нерви та тканини. Також важливо, щоб користування турнікетом було можливим за будь-яких кліматичних умов та будь-якого освітлення.

Як правильно накласти турнікет?

Уміння накладати турнікети є життєво важливим на фронті. Загалом цей процес складається з кількох етапів. Розглянемо правила накладання джгута та джгута-турнікета більш детально.

Підготовка турнікета

Перше правило, як правильно накладати турнікет — потрібно ретельно оглянути джгут. На ньому не має бути пошкоджень, розривів чи будь-яких інших дефектів. Пошкодження може завадити правильній фіксації та регулюванню турнікета, що своєю чергою може призвести до неправильного накладання чи недостатньої зупинки кровотечі. Особливу увагу треба приділити:

  • Механізмам фіксації та регулювання. Вони мають працювати належним чином. Перед тим як накладати турнікет, рекомендується випробувати ці механізми, щоб переконатися в їх справності.
  • Стрічці-липучці та елементам кріплення. Вони також мають бути надійними та не мати пошкоджень. Це вбереже від випадкового розкриття турнікета.

Такий алгоритм накладання турнікета допоможе переконатися в належному стані джгута та забезпечить ефективне зупинення кровотечі в критичний момент.

Визначення правильного місця для застосування турнікета

Перш ніж накладати турнікет, необхідно також точно визначити розташування артерії, з якої йде кров. Для цього треба знайти пульс на пошкодженій кінцівці та саме біля нього накладати джгут.

При виборі місця для накладання варто надавати перевагу м’яким ділянкам тіла, які вирізняються гладкою поверхнею. Не рекомендується накладати турнікет у місцях з ранами або великими кістками, адже там він може не надто надійно зафіксуватись.

Правильний вибір місця для накладання турнікета — це особливо важливий момент, від якого залежить ефективність зупинення кровотечі. Саме тому його варто робити виважено та усвідомлено. Чим швидше та точніше ви зможете накласти джгут, тим вища ймовірність того, що травма не призведе до ускладнень.

Підготовка пацієнта

Ще одним важливим фактором при накладанні джгута є підготовка пораненої людини. Необхідно забезпечити їй максимально зручне положення. Тоді людині буде не так важко і вам буде легше правильно застосувати турнікет.

При накладанні джгута потрібно попередити пацієнта, що застосування турнікетів для кінцівок може спричиняти дискомфорт. Поранений має усвідомлювати, що собою являє накладання джгута та як відбувається зупинка кровотечі. Треба попросити пораненого не рухатись. Щоб заспокоїти людину, можна запевнити її в тому, що ця процедура буде швидкою та безпечною.

Застосування турнікета

Безпосередньо під час процедури потрібно дотримуватися певного порядку дій. Техніка накладання турнікета виглядає так:

  • Турнікет потрібно обернути навколо кінцівки над ділянкою, що кровоточить.
  • Край ремінця необхідно простягнути крізь внутрішню щілину пряжки та міцно затягнути джгут.
  • Завдяки двосторонній липучці стрічку треба закріпити навколо кінцівки.
  • Стрижень потрібно закрутити до зупинки кровотечі та зникнення периферичної пульсації.

Турнікет має бути досить щільно затягнутим, однак не надто сильно, щоб не призвести до додаткового травмування. Занадто сильно затягнутий джгут може призвести до порушення кровообігу та навіть до некрозу тканин. Ознаками неправильно накладеного турнікета є:

  • наявність пульсу нижче джгута;
  • посиніння шкіри;
  • набряк кінцівки.

У такому випадку необхідно негайно зняти турнікет та змінити його положення.

Також важливий момент, який варто знати перед тим як застосовувати турнікет медичний – як користуватися ним при різних видах поранень. Наприклад, не рекомендується накладати джгут на коліна та лікті. Це не зупинить кровотечу, оскільки судини в цих місцях сховані між кістками, навпаки можна пошкодити шкіру навколо суглобу.

Якщо кровотеча знаходиться в області шиї чи паху, тоді варто притиснути рану пальцем або рукою в рукавичці та затампонувати її гемостатичною марлею чи бинтом. Після цього необхідно продовжувати тиснути на рану ще як мінімум 3 хвилини.

Якщо кровотеча в області тулуба, тоді потрібно притиснути рану рукою або чистою тканиною та контролювати дихання людини. Притискати рану потрібно так, щоб не заважати пораненому дихати.

Фіксація часу застосування турнікета

Після накладання турнікета треба записати на ньому точний час, коли було здійснено процедуру. Рекомендується вказувати якомога детальнішу інформацію, тобто не лише годину, але й хвилини. Це допоможе потім вчасно зняти джгут та уникнути розвитку ускладнень.

Звернення до медичного працівника

Після того, як ви наклали турнікет та зафіксували час, необхідно якомога швидше доставити пораненого до лікаря. Лише медичний фахівець зможе точно оцінити стан людини, ефективність накладеного турнікета та призначити відповідне лікування.

Під час транспортування потерпілого важливо регулярно перевіряти турнікет на міцність, адже при русі він може послабитись. Накладання турнікета — це складна процедура, однак за належної підготовки людина без медичної освіти може цілком її опанувати.

Водночас треба пам’ятати, що накладання турнікета — це лише тимчасовий спосіб зупинити кровотечу. Після цього необхідно доставити потерпілого до спеціаліста.

Як правильно зберігати джгут-турнікет?

Зберігання турнікета є важливою частиною його догляду і може впливати на його ефективність. Перед тим як покласти джгут до свого спорядження, необхідно перевірити, чи немає на ньому будь-яких пошкоджень, розривів та інших дефектів. За їх наявності використовувати такий турнікет заборонено.

Зберігати джгути рекомендується у згорнутому вигляді, там де їх можна буде з легкістю знайти та дістати. Наприклад, це може бути склад військової аптечки чи поясна сумка. Важливо щоб на турнікет не потрапляли прямі сонячні промені та він не піддавався волозі, оскільки це може негативно вплинути на матеріал.

Час від часу треба перевіряти термін придатності джгута. Турнікети мають обмежений термін для використання. Він вказується виробником на пакуванні.

Завдяки дотриманню цих нескладних правил, турнікет завжди буде під рукою та готовим до використання. Таким чином можна бути впевненим у тому, що в критичній ситуації ви зможете успішно надати першу допомогу.

Як довго має бути накладений джгут-турнікет?

Перед використанням турнікета важливо ознайомитися з тим, на скільки годин накладають джгут, оскільки він має бути накладений протягом певного часу, після чого його необхідно зняти. Безпечно джгут може стискати кінцівку до 2 годин, відносно безпечно — від 2 до 6 годин.

Після проходження цього часу необхідно зняти турнікет, оскільки тривале перетискання може призвести до порушення кровообігу та некрозу тканин. Саме тому важливо зафіксувати точний час накладання джгута одразу після його застосування та відрахувати, скільки можна тримати джгут.

Чому важливо правильно застосувати джгут-турнікет?

Накладання турнікета — це один із головних методів зупинення кровотечі, особливо артеріальної. Правила його застосування має знати кожен боєць, адже це може знадобитися йому як для самодопомоги, так і для порятунку інших людей.

Для цього варто заздалегідь ознайомитись з інструкцією виробника, порадами в інтернеті, тренувальними відео та спробувати самостійно накласти турнікет в комфортних умовах. Також за можливості варто пройти навчання від кваліфікованих інструкторів, які ознайомлять з правилами безпеки, будовою та обмеженнями джгута.

Неправильне накладання турнікета може призвести до серйозних наслідків, таких як порушення кровообігу та некроз тканин, що своєю чергою може призвести до ампутації кінцівки або навіть смерті пораненого.

Де можна придбати якісний турнікет?

В нашому магазині представлене різноманітне якісне спорядження для військових, зокрема й медичне. У нас ви можете замовити турнікети таких виробників, як CAT Resources, SAM Medical. Фахівці ukrarmor завжди готові допомогти вам із вибором, забезпечивши професійну консультацію та підтримку. Вони допоможуть вам знайти саме те медичне обладнання, що найкраще відповідає вашим потребам.

Придбання якісного турнікета — це інвестиція у власне здоров'я та безпеку. Однак, крім цього важливо також вміти правильно користуватися джгутом. Дотримуючись правил накладання турнікета, можна уникнути ускладнень під час кровотечі та врятувати життя.

Агов, приєднуйтесь