Медицина
Оптика військова Дрони Туристичне спорядження % Акційні товари
0
ua
ru
Медицина Оптика військова Дрони Туристичне спорядження Акційні товари

Що таке мультитул: види та особливості

19 березня 2024
Що таке мультитул: види та особливості

Мультитул – це універсальний багатофункціональний інструмент, що поєднує в собі різноманітні знаряддя. Саме компактність та зручність використання робить його незамінним помічником в побуті, на природі, для ремонтних та аварійних ситуацій, а також у військовій справі. Сьогодні це важлива частина спорядження для ЗСУ, а придбати цю корисну річ можна у магазині ukrarmor.

Що таке мультитул?

Мультитул – це пристрій, що поєднує в собі кілька окремих інструментів в одному корпусі. Його ідея полягає у тому, щоб забезпечити максимальну функціональність за мінімальних габаритів.

Конструкція сучасних мультитулів передбачає наявність декількох корпусів, всередині яких розміщується знаряддя. Ключовими елементами конструкції є:

  • нерухома рукоятка з отвором для кріплення на ремінь або карабін;
  • рухома ручка, що відкривається, виштовхуючи інструменти;
  • замок-фіксатор;
  • вбудовані леза, викрутки, плоскогубці та інші насадки.

 

Вперше ідея компактного комбінованого інструменту виникла ще у 19 столітті, коли з'явився швейцарський ніж. Але сучасні моделі беруть початок від винаходу Тіма Лезермана, який у 1983 році розробив перший серійний мультитул.

Види мультитулів

Сучасні мультитули відрізняються за розмірами, складом та виконанням. Розрізняють кілька основних типів:

  • Повнорозмірні – це найбільші за розміром та функціоналом моделі довжиною 15-25 см у відритому вигляді. Вони містять до 20 різних інструментів. Їх розмір дозволяє виконувати складні операції, проте вони доволі громіздкі для повсякденного носіння.
  • Кишенькові – їхня назва говорить сама за себе. Вони мають по 8-15 основних інструментів. Компактні розміри роблять їх ідеальними для повсякденного використання, дрібного ремонту та походів.
  • Мультитули-брелоки – це найменші моделі на кільці або ланцюжку, завдовжки 5-7 см. Потужності такого виробу вистачить на те, щоб швидко розпакувати посилку або відкрити пляшку.
  • Набірні мультитули – це модульні системи, що дозволяють змінювати склад інструментів за потребами користувача. Основа у вигляді рукоятки має кріплення, а набір насадок поставляється окремо.
  • Мультитули-кредитки – це тонкі та пласкі інструменти товщиною всього 3-5 мм. Вони вміщають декілька найнеобхідніших пристроїв, наприклад, ніж або пилку. Завдяки розмірам їх зручно носити в гаманці.

 

Існують ще спеціалізовані автомобільні, мисливські, риболовні категорії, а також мультитул тактичний, адаптований під спеціальні задачі.

Які функції можуть виконувати мультитули?

Мультитул для військових може містити понад 20 різноманітних інструментів. Найчастіше зустрічаються моделі з таким функціоналом:

  • ніж із загостреним та хвилястим лезами – для різних типів різання;
  • кресало для розпалювання вогню;
  • плоскогубці з кусачками – для утримання та перерізання дротів;
  • консервна та коркова відкривачки;
  • набір пласких, хрестових викруток різних розмірів;
  • маленький молоточок для забивання цвяхів;
  • спеціальні насадки для чищення зброї.

 

До того ж сучасний мультитул армійський може мати штопор, пилку, шило, лінійку та безліч інших корисних функцій.

Найкращі мультитули

Після того, як ми розібралися, що таке мультитул та для чого він потрібен у польових умовах, настав час познайомитись із найкращими моделями від провідного світового виробника Leatherman.

Мультитул для чистки зброї Leatherman® Mut (США) Premium

Це спеціалізований військовий мультитул, який включає 16 різних інструментів. Окрім стандартних функцій (ніж, пила, пасатижі, плоскогубці, молоток), він має вигнуту кромку для вилучення стріляних гільз, змінний скребок для чищення нагару, пробійний для розбирання вогнепальної зброї.

Модель Leatherman® Mut (США) Premium виконана у лаконічній колірній гамі – чорні ручки та металеві функціональні частини. Ця модель має гарантію від виробника на 25 років, що додатково підкреслює її надійність та міцність.

Мультитул Leatherman® (США) Charge TTI Plus Silver

Потужний 19-функціональний пристрій, виконаний із порошкової сталі та оснащений рукоятками з титановими накладками для надійного хвату. Він містить ніж, плоскогубці з кусачками для кручення або різання дротів, пилу, декілька різноманітних викруток, відкривачку, шило та інші насадки.

Усі інструменти мають систему замків для фіксації у закритому або робочому положеннях. Мультитул Leatherman® (США) Charge TTI Plus Silver поставляється у надійному чохлі з нейлону, який зручно носити з собою у підсумку чи на карабіні.

Мультитул Leatherman® (США) Surge Black

Це повнорозмірний мультитул військовий із 21 вбудованою функцією та системою пружин для плавного висування насадок. Серед його основних можливостей варто відзначити велику кромку ножів, хрестову викрутку, відкривачки для банок та пляшок, інструменти для зачистки проводів, кусачки для проволоки, дроту і навіть лінійку.

Корпус Leatherman® (США) Surge Black виконано з нержавіючої сталі, рукоятки мають зручні накладки. Такий пристрій не боїться вологи та добре витримує навіть екстремальні навантаження.

Де краще придбати мультитул?

Компанія ukrarmor пропонує широкий вибір багатофункціональних мультитулів від провідних світових брендів за розумними цінами. Ми гарантуємо швидку доставку у будь-яку точку України та найкращий сервіс. Наші фахівці завжди готові підібрати оптимальну модель, враховуючи бажаний набір інструментів, розміри та вартість.

Мультитул – це універсальний компактний пристрій, що вміщує до двох десятків інструментів. У військовій справі він став просто незамінним помічником, без якого важко уявити комфортний побут та роботу в польових умовах. Його практичність та здатність підлаштовуватися під потреби власника забезпечили популярність серед військовослужбовців, туристів та ремонтників.

Агов, приєднуйтесь