Медицина
Оптика військова Дрони Туристичне спорядження % Акційні товари
0
ua
ru
Медицина Оптика військова Дрони Туристичне спорядження Акційні товари

Які бувають бойові ножі: види та особливості

22 березня 2024
Які бувають бойові ножі: види та особливості

Бойовий або військовий ніж – це спеціальний клинок, що розроблений для використання в екстремальних умовах. Це потужний інструмент, який може стати справжнім порятунком у критичній ситуації. Такі вироби відрізняються високою міцністю, ергономічним дизайном та універсальністю, а придбати ножі та інше додаткове спорядження можна в інтернет-магазині ukrarmor.

Особливості бойових ножів

Для того, щоб ефективно виконувати свої функції, бойові ножі мають характерну конструкцію. Пропонуємо розглянути основні параметри, які варто враховувати перед купівлею.

Розмір

Більшість ножів мають довжину леза від 15 до 25 см. Це оптимальний розмір, який дозволяє впевнено тримати ніж під час користування, маневрувати ним у тісних умовах, але при цьому не обмежує радіус дії. Загальна довжина разом із рукояткою рідко перевищує 30-35 см для збереження балансу та зручності.

Форма

Відповідно до форми клинка виділяють види бойових ножів за призначенням: вузька – для колючих ударів, масивний верх – для рубання, гачок для різання гілок тощо. Лезо може бути прямим або вигнутим.

Лезо

Для максимальної міцності та зносостійкості виробу використовуються спеціальні типи загартованої сталі, яка витримує удари по бетону, каменю, деревині. Часто застосовується додаткова заточка або хвиляста кромка для покращення характеристик. Велику роль грає і товщина: вона має бути не менше 3 мм.

Ручка

Рукоятка має забезпечити надійне утримання предмета в руці, не даючи ножу вислизати навіть під час різких рухів чи з вологими долонями. Для цього використовуються вставки з різних матеріалів, а також тиснення. Популярні й спеціальні вигини рукоятки під “повний хват”.

Ззовні військовий ніж виглядає доволі непримітно. Як правило, він зовсім не схожий на яскраві “метелики” чи керамбіти з кіно. Найчастіше це лаконічні вироби чорного чи темно-коричневого кольору без зайвого декору.

Види бойових ножів

Різні типи ножів – це один із найдавніших видів зброї, що супроводжує людство з часів кам'яного віку. З появою перших металів люди навчилися виготовляти міцніші та ефективніші клинки, що згодом стали широко використовуватися у бойових мистецтвах та військовій справі. З плином часу ножі еволюціонували, і сьогодні існує безліч варіантів із різним функціоналом та призначенням.

Боуї

Це тактичний ніж, названий на честь легендарного американського мисливця і трапера Джима Боуї. Потовщена хвиляста кромка та верхня частина дозволяють колоти, різати та рубати. Такі бойові ножі часто використовують для рубання чагарників, а також під час полювання. Їх також застосовують як надійну зброю для самооборони.

Танто

Ніж танто має форму клинка, що нагадує давні японські залізні мечі та кинджали. Його ріжуча частина має прямокутну форму з вузьким вістрям та плоскими широкими гранями. Завдяки формі він дозволяє наносити потужні колючі та розсікаючі удари. Класичний танто самураї використовували для завдавання останнього удару.

Спир-поінт

Це різновид бойового клинка. Він вузький та закінчується витягнутим гострим шпілеподібним вістрям, що схожий на наконечник списа. Невелика площа поперечного перерізу леза дозволяє йому глибоко проникати в ціль при ударах. Такі ножі часто використовуються для виконання специфічних точних порізів в обмежених умовах чи при проникненні через перешкоди.

Дроп-поінт

Типова форма клинка нагадує класичний мисливський ніж, але зі специфічним зниженням лінії у передній частині. Це робить леза таких ножів вкрай ефективними у ближньому бою та для завдання глибоких ударів. Також ці види ножів вважаються одними з найкращих для різання через оптимальний кут заточування.

Хоукбілл

Ці різновиди ножів ще називають “яструбиним дзьобом” через зігнутий серпоподібний клинок і гачок на кінці. Така форма зроблена спеціально для рубання – гілок, чагарників, заготовки лучини для багаття. Хоукбілли часто використовуються військовими для інженерного облаштування укріплень або прокладання комунікацій.

Кинжал

Це невеликий клинок із міцною ріжучою частиною прямокутної, трикутної або іншої простої форми. Вони можуть мати як гостре вістря, так і обух для розрубування. Класичні варіанти призначалися для метання на близькі відстані або для потужних атак. У сучасних умовах їх використовують під час штурмів та для ближнього бою.

Яке призначення бойового ножа?

Армійські ножі – це універсальні багатофункціональні інструменти виживання у складних умовах. Військовослужбовці використовують їх для:

  • самооборони під час прямих зіткнень із супротивником;
  • розрізання мотузок, дротів, розбирання металоконструкцій;
  • рубки гілок та чагарників для просування чи маскування;
  • відкриття корпусів для ремонту техніки;
  • розпалювання вогнища.

 

Звісно, такі вироби можуть використовуватися і в цивільних умовах, наприклад, для активного відпочинку на природі. Нерідко бойові ножі української армії стають предметами колекціонування.

Найкращі бойові ножі на ukrarmor

Інтернет-магазин ukrarmor – це провідний постачальник військового спорядження. У каталозі представлені ножі та мультитули від визнаних світових виробників. Ми підбираємо асортимент з урахуванням специфічних потреб військових, а наші консультанти завжди допоможуть знайти варіант, що ідеально підійде під ваші завдання та умови експлуатації.

Сучасні бойові та тактичні ножі – це надійні універсальні помічники для військових. Міцне лезо, зручна форма, ергономічна рукоятка здатні витримати екстремальні навантаження та ефективно впоратися з різними ситуаціями.

Агов, приєднуйтесь