Медицина
Оптика військова Дрони Туристичне спорядження % Акційні товари
0
ua
ru
Медицина Оптика військова Дрони Туристичне спорядження Акційні товари

У чому різниця між мультикам та піксель?

18 червня 2024
У чому різниця між мультикам та піксель?

Багато військовослужбовців цікавляться, що краще: піксель чи мультикам? Однозначної відповіді немає, адже кожен вид камуфляжу має свої особливості та сфери застосування. Військовий

камуфляж, використовується для захисту особового складу та техніки від виявлення супротивником, а також слугує інструментом ідентифікації для бійців різних армій та підрозділів.

Все про піксель: особливості та призначення

Перший «цифровий» камуфляж, який нагадував конфігурацію пікселів на екрані, з’явився у 1984 році і з часом став надзвичайно популярним серед багатьох армій світу. Секрет його унікальності полягає в тому, що такий малюнок заважає зафіксувати погляд на об'єкті та змушує сприймати його як «білий шум», особливо на великій відстані.

В Україні новий піксельний дизайн ММ-14 почав активно використовуватися на початку 2014 року, прийшовши на зміну морально застарілому та менш ефективному «дубку». Серед важливих особливостей камуфляжу піксель:

  • візерунок складається з безлічі дрібних прямокутників різних кольорів та відтінків, що дозволяє йому ефективно маскуватися у навколишньому середовищі;
  • висока візуальна контрастність малюнка «спотворює» форму та розміри об'єкта, що ускладнює його виявлення;
  • завдяки великій кількості варіантів забарвлення піксель вважається ефективним у різних типах місцевості — ліс, степ, пустеля, міська забудова.

 

Наразі піксель — це статутний вид камуфляжу, який офіційно використовують українські військові.  До речі, форма та спорядження у такому забарвленні має широкий попит і серед любителів активного відпочинку — пейнтболу та аірсофту.

Все про мультикам: переваги та особливості

Камуфляжний принт мультикам був розроблений в Америці і вперше взятий на озброєння у 2002 році. Він складається з нерегульованих, хаотично розміщених плям у 7 кольорах.

Мультикам — це приклад сучасного адаптивного камуфляжу, який забезпечує максимально можливе маскування за будь-яких умов. Його головні особливості:

  • асиметричність та невпорядкованість візерунка для кращої асиміляції з фоном;
  • універсальне поєднання одразу декількох відтінків одного кольору (зазвичай — зеленого);
  • ефект «зламаного контуру», який створюється за рахунок випадкових хвилястих ліній, для маскування силуетів людського тіла;
  • висока ефективність, за будь-яких погодних умов, сезону чи типу місцевості.

Саме завдяки цим перевагам камуфляж широко використовується арміями країн НАТО. В Україні такий однострій офіційно затверджений для бійців спецпідрозділів та деяких окремих бригад. Раніше ми вже більш детально розповідали про особливості кольору мультикам та пояснювали, чому спорядження з таким принтом зазвичай коштує дорожче.

Мультикам чи піксель: основні відмінності

Мультикам та піксель, різниця між якими, здавалося б, очевидна, вважаються одними з найбільш популярних принтів для військового одягу та спорядження в усьому світі. Тому хочемо більш детально наголосити на їх основних відмінностях.

Форма

Першочергово, під час вибору камуфляжу, необхідно враховувати особливості малюнку. Піксельний принт складається з невеликих прямокутних елементів різних кольорів, що утворюють цифровий візерунок. Цей дизайн ефективно розмиває контури об'єкта, зменшуючи його видимість як для людського ока, так і для високотехнологічних пристроїв та камер.

Мультикам має більш плавні переходи між кольорами та створює візерунок, що ідеально підлаштовується під навколишнє середовище.

Він складається з відтінків коричневого, зеленого, бежевого, які змішуються між собою в одну не помітну «пляму».

 

Призначення

Обидва кольори, як піксель, так і мультикам були розроблені з урахуванням реального досвіду ведення бойових дій. Тому основна різниця полягає в місцевості, на якій краще застосовувати той чи інший камуфляж. Піксель буде особливо ефективний на великих відстанях та у міських умовах.

Мультикам є більш універсальним, адже він легко підлаштовується до різноманітного середовища. Ідеально підходить для використання в лісах, пустелях, горах та в умовах густої рослинності.

Застосування

Популярність піксельного камуфляжу зросла завдяки успіху в армії США. Там використовується Army Combat Uniform, як один з основних варіантів забарвлення сучасної форми, а також піксель корпусу морської піхоти Marpat Desert, що належить до найпрогресивніших камуфляжів у світі.

З часом, американський винахід було адаптовано різними країнами під власні потреби, зокрема Україною. Наприклад, в розробці сучасного українського піксельного камуфляжу брали участь фахівці з Норвегії.

Мультикам знайшов широке застосування не лише серед американських військових, адже на його основі наразі створені офіційні однострої збройних сил Великобританії, Австралії, Угорщини, США, Франції та німецького Бундесверу. Раніше в Україні мультикам використовувався для пошиття форми спецпідрозділам, які вирушали до Афганістану, Північної Африки та Іраку.

 

Піксель чи мультикам: висновок

Тож що обрати — піксель чи мультикам — залежить у першу чергу від особистих потреб бійця. За стандартом військовослужбовці ЗСУ отримують піксельну форму, проте, як показує досвід, більшість купує власний військовий одяг. Ми радимо звернути увагу на такі фактори:

  • місцевість — піксель краще підходить для міського середовища, а мультикам вважається більш універсальним для природних умов;
  • видимість — піксельна форма є більш ефективною на дальній та середній відстані, мультикам — в безпосередній близькості до ворога, а також у змішаних умовах;
  • адаптивність — якщо ваш підрозділ часто переміщується, а навколо постійно змінюється ландшафт, то оптимальним варіантом буде мультикам.

Перед купівлею не однострійної форми краще запитати поради в більш досвідчених побратимів чи командира — деякі підрозділи не дозволяють бійцям одягати речі, що не відповідають вимогам статуту. Надавайте перевагу лише якісному одягу, який можна придбати в інтернет-магазині ukrarmor.

Ми пропонуємо одяг та спорядження у кольорі піксель і мультикам власного виробництва, а також продукцію від відомих світових брендів: 5.11 Tactical, Camotex, Salomon, P1G-Tac, Helikon-Tex тощо. Товари відповідають міжнародним стандартам якості та готові до відправлення вже сьогодні. Зазирніть у наш каталог, щоб вибрати оптимальний варіант камуфляжу згідно до ваших потреб.

Агов, приєднуйтесь