Рюкзаки та сумки
Медицина
Взуття Оптика військова Дрони Туристичне спорядження
0
ua
ru
Рюкзаки та сумки Медицина Взуття Оптика військова Дрони Туристичне спорядження

Види шоломів військових: основні класи захисту

24 березня 2024
Види шоломів військових: основні класи захисту

Військовий шолом — це один із головних елементів бойового спорядження. Він забезпечує захист голови проти ударів, осколків, рикошетів, хвиль вибуху, куль легкої стрілецької зброї та інших потенційних загроз. Саме тому вибору військового шолому варто приділити особливу увагу. В цій статті розповімо, які існують види шоломів військових та чим вони відрізняються.

Основі типи шоломів

Сучасні бойові шоломи виготовляються з міцних куленепробивних матеріалів: кевлару, арамідних волокон та надвисокомолекулярного поліетилену. Завдяки цьому вони витримують різноманітні удари, падіння та влучання куль. При цьому каски бувають декількох типів, кожен з яких має свої конструктивні та функціональні особливості. Розглянемо всі види шоломів докладніше.

Шоломи PASGT

Шоломи PASGT (Personnel Armor System for Ground Troops) — це класичне спорядження, що з’явилося ще в 1983 році в США, прийшовши на заміну застарілим каскам часів Другої світової війни, хоча, зізнаємось, дизайн ще має вайб 2-ї світової. Вони вирізняються багатошаровою оболонкою на основі таких легких та міцних матеріалів, як кевлар та НВМПЕ. Завдяки цьому такі військові шоломи забезпечують надійний балістичний захист від осколків та стрільби з легкої зброї.

Вага шолому PASGT залежить від його розміру, однак у середньому становить від 1,4 до 1,9 кілограма. Така каска має більшу площу захисту, ніж звичні шоломи з вирізом під навушники. Саме захист вух, скроні та додавання козирка для захисту очей і обличчя робить цей шолом дуже крутим від осколкового ураження. Але часто такі каски не мають додаткових обвісів - кріплення під ПНБ чи рейки для навушників, що робить їх менш адаптивними.

*хоча, одягти активні навушники під шолом ніхто не забороняє).
Окрім цього в комплекті з шоломом йде тканинний чохол.

Хоча у 2003 році шоломи PASGT були зняті з озброєння армії США, однак вони досі часто використовуються у багатьох арміях, різноманітних приватних військових компаніях, правоохоронних органах та резервних підрозділах. Такі шоломи доступні у різних кольорах та візерунках, які відповідають стандартам армії США, груп спецпідрозділів, морської піхоти MARPAT та миротворчих сил ООН.

Шоломи MICH

Шоломи MICH (Modular Integrated Communications Helmet) прийшли на заміну каскам PASGT наприкінці 1990-х років. Вони виготовляються із модифікованого кевлару із захисними можливостями IIIA. Завдяки чому такі шоломи витримують кулі калібру 9 мм та 44 MAG.

Шоломи MICH мають 4-точкову систему кріплення та 7 змінних протиударних подушечок на липучках, що робить використання цього спорядження максимально зручним. Завдяки високому крою з боків та ззаду каски, боєць у ній має хорошу видимість.

Конструкція шоломів MICH дозволяє використовувати їх разом з активними тактичними навушниками. На додаткові планки можна закріпити різноманітні аксесуари для шоломів: прилад нічного бачення, відеокамеру, ліхтарик тощо.

У цій моделі ми бачимо компроміс між захистом (прибрали козирьок для додаткового захисту очей і обличчя) і адаптивністю (встановили кріплення для обвісів). У нашому магазині ви можете обрати як класичну версію MICH, так і підвид від українських виробників TOR - теж "вухатий" кевларовий шолом з рейками та кріпленням під ПНБ.

Шоломи FAST

Шоломи FAST (Future Assault Shell Technology) — це сучасні військові каски, які вирізняються своєю легкістю, зручністю та надійністю. Такі шоломи важать близько 1,7 (а то і менше) кг та ідеально підходять для спецпідрозділів. Виготовляються вони з таких міцних матеріалів, як балістичний полімер та композитні складові. Завдяки цьому каски FAST можуть витримувати пряме влучання куль калібру 9 мм та гранатних осколків, що відповідає ступеню захисту IIIA.

Шоломи FAST виготовлені за системою Integrated Head-Loc chinstrap retention system, яка дозволяє підлаштовувати каску під анатомічні особливості голови. А захисні подушечки з балістичної піни усувають енергію від механічних ударів.

Окрім цього шоломи FAST вирізняються високим вирізом вуха, що робить їх сумісними з різноманітними тактичними навушниками та радіогарнітурами. Також каска має декілька рейок для кріплення камер, ліхтариків, окуляр та іншого додаткового обладнання.

Шоломи FAST забезпечують надійний захист та дають можливість бійцю набагато комфортніше почуватись у шоломі (і бажання постійно зняти каску тут точно не буде). Завдяки цьому вони часто використовуються формуваннями спецпризначення та іншими елітними підрозділами.  Видів таких касок у нашому магазині достатньо багато: від класики FAST, до українських TOR-D, хорватських Sestan Bush та навіть королівсько-данських ARCH. Кожна модель має свої унікальні особливості (як от підвісна система  BOA чи подушечки memory), проте спільне у них - це легка вага та виріз під активні навушники.

Класифікація військових шоломів

Окрім різних моделей, існують також каски військові, класифікація яких здійснюється за рівнем захисту (згідно зі стандартом NJI) та типом вирізу у зоні вух (низький, середній та високий). Розглянемо їх більш детально.

Шоломи за класом захисту

Як і будь-який інший бронезахистнаші шоломи мають найвищі рівні балістичного захисту.. Під час виробництва каски проходять тестування, після чого їм присвоюється така класифікація шоломів військових, як National Institute of Justine 0106.01.

Згідно зі стандартом NIJ, військові шоломи мають захищати голову та шию від різних ударів, розподіляючи та направляючи силу удару назад. За цим стандартом бувають такі типи захисту шоломів:

  • NIJ I. Це перший рівень захисту. Шоломи цього типу здатні витримати влучання кулі малого калібру (наприклад, 22 та 38 Special).
  • NIJ II. Такі шоломи мають другий рівень захисту. Ця класифікація касок свідчить про те, що вони здатні витримати влучання кулі малого калібру та сильний удар тупим предметом. Рівні захисту шоломів NIJ I та NIJ II підходять для більшості завдань у неекстремальних умовах, наприклад, поліцейських операцій тощо. 
  • NIJ IIIа. Це третій рівень захисту, який на сьогодні є найвищим. Завдяки декільком захисним шарам, шолом цього типу може вберегти голову від куль великого калібру та вибухових хвиль.

От цього стандарту ми і притримуємось у кожному нашому шоломі.

Класи захисту шоломів — це важливий фактор, який варто враховувати при виборі, оскільки саме він визначає, які загрози може витримати каска. На сьогодні найкращим варіантом є шолом NIJ IIIа.

Типи військових шоломів за кроєм

Залежно від дизайну, військові каски поділяються на High, Mid та Low cut. Усі типи шоломів мають свої особливості та підходять для тих чи інших умов:

  • Шоломи з низьким вирізом. Такі каски повністю закривають вуха та частково шию. Завдяки цьому вони забезпечують максимально надійний захист. Недоліком шоломів із низьким вирізом є їхня вага, а також те, що з ними не можна використовувати активні навушники та інше додаткове спорядження. Натомість бійці в таких касках мають змогу користуватися лише внутрішніми приладами для комунікації.
  • Шоломи із середнім вирізом. Ці каски також закривають зону вух, при цьому забезпечують баланс між захистом голови та видимістю. Сьогодні шоломи із середнім вирізом використовуються досить рідко, однак деякі бійці полюбляють їх через те, що вони ефективно глушать повітряний шум під час руху.
  • Шоломи з високим вирізом. Це найуніверсальніший тип військових касок. Шоломи з високим вирізом виділяються своєю легкою вагою, міцністю та можливістю використовувати з ними додаткове обладнання (тактичні навушники, тепловізори, ліхтарі).

При виборі шолома за його кроєм потрібно враховувати, в яких саме умовах та для яких завдань він буде використовуватись.

Кращі військові шоломи на ukrarmor.com.ua

Більш детально ознайомитися з різними типами військових шоломів можна в нашому магазині ukrarmor. Всі представлені нами каски відповідають стандартам НАТО та забезпечують надійний захист. Окрім шоломів у нас ви можете знайти бронеплити, бронежилети та інше спорядження.

В бойових умовах шолом є обов’язковим елементом захисного спорядження. Правильно підібрана військова каска не лише буде комфортно та надійно слугувати, але й може зберегти життя.

Агов, приєднуйтесь