Медицина
Оптика військова Дрони Туристичне спорядження % Акційні товари
0
ua
ru
Медицина Оптика військова Дрони Туристичне спорядження Акційні товари

Як вибрати дрон?

21 травня 2024
Як вибрати дрон?

З кожним днем військові дрони все тісніше вписують себе в теорію і практику сучасної військової справи. Їх застосування перевело як війну в цілому, так і всі безпілотні системи на якісно новий рівень в плані мультизадачності, потужності, швидкості, витривалості та здатності протистояти засобам радіоелектронної боротьби.

Особливості військових дронів

На відміну від цивільних дронів, котрі розраховані для розваг чи комерційного використання, військові мають ряд особливостей. Тому коли постає питання, як вибрати квадрокоптер, необхідно врахувати ряд факторів.

По-перше, вони мають працювати в складних погодних умовах та бути маневровими для запобігання зіткнення з предметами навколишнього середовища.

По-друге, у них підвищена вантажопід’ємність та ємність акумулятора для більшої тривалості польоту коптера.

По-третє, для них забезпечена можливість використання захищених каналів зв’язку та стійкість до засобів радіоелектронного придушення.

 

Призначення військових дронів

Всі види операцій, виконувані коптером можна розділити на дві загальні категорії:

  • розвідувальні;
  • ударні.

У розвідувальних місіях дрон використовується для збору інформації щодо ворожих позицій та вогневих точок, пошуку цілей, та моніторингу ситуації на полі бою в режимі реального часу. Також до цієї групи завдань можна віднести рятувальні операції та пошук поранених.

В ударній операції дрон застосовується для нанесення вогневого ураження супротивнику безпосередньо в якості керованого снаряда, чи для доставки та скиду снаряда на ворожу позицію.

Критерії вибору дрона для військових

Для того, щоб обраний дрон приніс максимум користі, варто визначитись з основним завданнями, які він буде виконувати. Далі на основі цього треба обирати, які з наведених критеріїв будуть визначальними.

В одному випадку пріоритетом може бути тепловізор, а в іншому – дальність і витривалість. Нижче наведемо основні показники на які треба звернути увагу, та які безпосередньо впливають на вибір дрона.

Дальність

Дальність є одним із ключових показників для розвідувальних та спостережних дронів. В бюджетних моделях вона знаходиться в межах 10-17 км, в дорогих – 30-40 км. Для її збільшення ефективно використовуються виносні антени.

Камера

Щоб визначити, як вибрати дрон з хорошою камерою, треба врахувати її роздільну здатність. Чим вона більша, тим якісніша картинка, та більш точною і деталізованою буде отримана інформація.

 

Тип двигуна

Щодо типу застосованих двигунів, то вони можуть бути:

  • щітковими – легкі, але швидко нагріваються та мають невелику потужність, у більшості випадків такими оснащені недорогі версії дронів;
  • безколекторними – їм характерна більша швидкість, набагато витриваліші та значно продуктивніші, але треба звернути увагу на робочий струм та параметри гвинтів, що будуть встановлені на них, перед тим як вибрати дрон.

Тепловізор

Наявність тепловізора дає можливість ефективно використовувати коптер вночі та в умовах поганої видимості.

Акумулятор

Ємність акумулятора безпосередньо впливає на час автономної роботи “пташки” без дозарядки.

Призначення

За призначенням можуть бути розвідувальні, ударні, дрони-камікадзе. Тому який дрон купити залежить від плану майбутніх завдань для нього.

Функціональність пульта керування

Чим більш зручним та функціональним буде пульт, тим ефективнішим буде контроль коптера оператором.

Вантажність

Кожен дрон має обмеження по загальній підіймальній масі. Чим більше на ньому обладнання, тим меншу кількість вантажу він може взяти на борт.

 

Стійкість до перешкод

З розвитком дронів еволюціонують і засоби електронної боротьби з ними. Тому важливо щоб дрон для ЗСУ мав захищений зв'язок по декількох каналів, змінну частоту та автономні режими польоту.

Ціна

Ціна – це досить відносний показник, адже вартість дронів може відрізнятися в рази тільки внаслідок комплектації додаткових обладнань. Тому важливо знаходити баланс між вартістю та функціональністю для виконуваних ним завдань.

Кращі військові дрони для ЗСУ

На даний час вже накопичено достатньо даних про коптери, які добре себе зарекомендували при виконанні поставлених завдань. Основні з них наведено нижче.

FPV дрон MARK 4

Компанія GEPRC має хорошу розробку FPV дрон MARK 4,7''. Він працює в режимі “від першої особи” (First Person View FPV), обладнаний камерою здатною працювати при слабкому освітленні.

Головною перевагою є мала власна вага та висока швидкість і маневровість до 120 км\год (крейсерська – 70 км\год.). Дальність передачі становить 10 км. За допомогою антени вона може бути збільшена до 17 км.

Дрон має діагональ 18 см та корисне навантаження 2 кг. На цій же основі FPV дрон MARK 4,10'' завдяки посиленим моторам та збільшеним пропелерам зможе впоратися з 3-ма кілограмами вантажу.

 

Autel EVO II Dual Rugged Bundle 640T V2 та Autel EVO II Dual Enterprise

Квадрокоптери серії EVO II від компанії Autel є дуже “зарядженими” пташками, тому він вартий уваги. Коптер має вагу близько 1 кг та здатність літати при вітрі до 17 м/с. Він обладнаний камерою на 48 мр, що може працювати в інфрачервоному діапазоні (режимі тепловізора) в комплектації. Тривалість перебування у повітрі може становити до 42 хвилин.

Модель Autel EVO II Dual Rugged Bundle 640T V2 оснащена автопілотом, системою автоматичного повернення додому та оминання перешкод та утримання висоти. Оснащений 19-ма датчиками коптер може розпізнавати одночасно до 64 об’єктів, автоматично розділяючи їх на людей, тварин, будівлі, техніку.

Модифікація Autel EVO II Dual Enterprise має більш потужний контролер та стабільну систему передачі даних. Він також дозволяє використовувати ширші можливості програмування завдань.

DJI Mavic 3T

DJI Mavic 3T – це флагманська модель від компанії DJI. Вона потужна, оснащена камерою роздільною здатністю 48 мр з тепловізором та машинним зором. Час в польоті при безвітряній погоді сягає 45 хвилин на відстань до 32 км. Програмне забезпечення дозволяє самостійно оминати перешкоди, та прокладати автономні маршрути.

 

Де можна придбати дрони для ЗСУ?

Дрон для військових, як і інша ефективна амуніція – це досить не дешеві речі, від надійності яких безпосередньо залежить життя бійця. Тому їх треба купувати у перевірених постачальників, такого рівня як ukrarmor

. Тут доступні надійні варіанти з якісною збіркою. Фахівці завжди зможуть допомогти під час вибору воєнної амуніції.

Зараз завдяки військовим дронам, війна швидко еволюціонує у битву технологій в режимі онлайн. Ці апарати зазвичай оснащені дорогим обладнанням, на кшталт камери з високою роздільною здатністю, тепловізором, потужним акумулятором та системою захисту від проблем та зіткнень, й штучним інтелектом.

З використанням квадрокоптерів проводяться операції з вогневого ураження, логістичної підтримки, організовується спостереження та збір розвідувальної інформації. Тому в сучасних умовах важко переоцінити їх внесок в загальну ефективність армії.

Агов, приєднуйтесь