Медицина
Оптика військова Дрони Туристичне спорядження % Акційні товари
0
ua
ru
Медицина Оптика військова Дрони Туристичне спорядження Акційні товари

Тактична медицина: основи медичної допомоги в умовах бойових дій

26 травня 2024
Тактична медицина: основи медичної допомоги в умовах бойових дій

Важливість тактичної медицини на полі бою не можна переоцінити. Правильно укомплектована аптечка та вміння її застосувати зможе допомогти стабілізувати стан пораненого бійця, та дати йому можливість дочекатися евакуації.

Якісна домедична допомога в бойових умовах на цьому етапі значно підвищує шанси на подальший позитивний розвиток ситуації для потерпілого. Саме в цьому і полягає основна мета тактичної медицини в умовах війни.

Що таке тактична медицина?

Тактична медицина – це спеціалізована галузь медичної практики, котра поєднує в собі медичні знання та військові навички. Її основною метою є надання медичної допомоги в умовах активних бойових дій, чи в безпосередній близькості до них.

Цей комплекс заходів створений для мінімізації втрат людських життів та збереження максимальної функціональності поранених. Допомога зазвичай надається в умовах обмежених ресурсів та доступу до медичного обладнання.

Важливість знання основи тактичної медицини полягає в здатності бійця швидко відреагувати на надзвичайну ситуацію – поранення його чи побратима, та провести ефективні професійні дії, для запобігання смерті чи втраті боєздатності.

Час в цьому випадку є критичним фактором. Найчастіше при поранні людина гине від геморагічного шоку, і різниця між життям та смертю може становити лише декілька секунд.

 

Етапи надання медичної допомоги в умовах воєнно-польових дій

Процес надання медичної допомоги стандартизований та має певні алгоритми дій. Відповідно обсяг та послідовність дій при цьому розділені на три фази надання домедичної допомоги:

  • допомога під вогнем (CUF);

  • допомога на етапі польових умов (TFC);

  • допомога на етапі тактичної евакуації (TACEVAC).

Перша фаза допомоги пораненим в умовах бойових дій має назву Допомога під вогнем/Під загрозою (Care under fire/Threat, CUF). Допомога здійснюється бійцем самостійно, рятувальником або іншим бійцем на місці отримання поранення. В цей момент боєць все ще знаходиться під ворожим обстрілом або в зоні прямої загрози життю. Доступне медичне обладнання обмежується тим, що є у бійця в аптечці. 

Друга фаза – це допомога на етапі польових умов (TFC). Це все ще зона бойових дій, але з можливістю знаходитись в укритті від безпосереднього вогневого ураження. Для цього може бути використаний бліндаж, підвал, чи тимчасове укриття подібного типу.

Ця зона є доволі умовним поняттям, оскільки при сучасних темпах активної маневреної війни. Проте, саме тут тактична допомога може бути надана також стрільцем-санітаром та за алгоритмом.

Стрілець-санітар одразу перевіряє пораненого на наявність критичних кровотеч, прохідності дихальних шляхів, вживає заходів для запобігання шоку чи гіпотермії, та накладанню пов’язок для ран грудної клітки та знеболення.

І третя фаза – це допомога на етапі тактичної евакуації (TACEVAC). Сюди можна віднести територію розташовану на відстані від лінії вогневого контакту. Тут вже працюють евакуаційні бригади, налагоджена більш стабільна польова медицина і звідси поранені передаються до професійних медиків.

Процедура надання допомоги постраждалим на полі бою

Для стандартизації заходів, щодо надання допомоги на полі бою постраждалим особам, комітетом ТССС була розроблена методологія та покроковий алгоритм дій, на основі якого зараз вибудована тактична медицина в армії США, НАТО та який на практиці застосовується у ЗСУ. 

Він має скорочену абревіатуру англійською мовою ТССС (Tactical Combat Casualty Care). Концепція ТССС використовує ряд практичних рекомендацій та алгоритмів щодо надання першої домедичної допомоги. Найбільш відомий з них – MARCH, що розшифровується як:

  •  М — Massive Hemorrhage (масивна кровотеча)

  • А — Airway (дихальні шляхи)

  • R — Respiration (дихання)

  • C — Circulation (кровообіг)

  • H — Hypothermia/Head Injury (переохолодження/травма голови)


В алгоритмі MARCH зазначений основний порядок надання медичної допомоги пораненому бійцю у польових умовах.

На основі цього підходу, під час допомоги пораненому, увага насамперед надається зупинці неконтрольованої критичної кровотечі (massive hemorrhage), внаслідок відірваної кінцівки чи пошкодженої артерії.

 

Стрімка втрата крові призводить до втрати свідомості через 40 секунд, та становить загрозу життю через декілька хвилин. Від такого роду поранень близько 70% військових гинуть на полі бою.

Наступною приділяється увага прохідності дихальних шляхів (airway). Проблеми можуть бути спричинені потраплянням сторонніх предметів, запалим язиком, чи уламками при ураженні щелепно-лицьових кісток. На розв'язання цієї проблеми є близько 4 хвилин до втрати пораненого.

Перевірка дихання (breathing / respiration) має вказати, чи є травмованою грудна клітина, та запобігти розвитку напруженого пневмотораксу. Якщо протягом 20-40 хвилин не виявити та не локалізувати цю проблему, це призведе до смерті пораненого. Через травми пов’язані з дихальними шляхами гине до 30% поранених.

Надалі Вам необхідно переконатися, що що постраждалий має задовільну циркуляцію крові в тілі (Circulation) і не “заходить” у стан, що називається “геморагічний шок”.

Використовуючи цей алгоритм в процесі роботи з пораненим, можливо оцінити ступінь тяжкості поранення та мінімізувати його вплив на стан пораненого, та почати надавати допомогу для якнайскорішої стабілізації.

Потрібно враховувати, що перш ніж застосовувати цей алгоритм, необхідно впевнитись у власній безпеці, та безпеці потерпілого від ворожого вогню та отримання наступних поранень. При можливості слід перемістити постраждалого в безпечне місце для подальшого огляду.

 

Медичні засоби для надання допомоги на полі бою

На полі бою, під час виконання бойового завдання та при пораненні, бійцю в першу чергу треба розраховувати на самодопомогу, чи допомогу від побратима, використовуючи ті засоби тактичної медицини, що є в індивідуальній аптечці.

Від того наскільки швидко та якісно буде надана ця допомога, може залежати подальше життя військового. Якщо, наприклад, в цивільному житті, навіть при глибокому розрізі, відклеїться пластир, його можна оперативно замінити.

Але якщо в бойових умовах відклеїться оклюзійна наліпка (котра має убезпечити грудну порожнину від доступу повітря), це вже може бути фатальним випадком, котрому можна було б зарадити. Ось чому треба приділяти підвищену увагу при наповненні аптечки, якості та надійності її медичних засобів.

Виробник, котрий цінує своє ім’я та життя людей, проводить безліч випробувань перед випуском медичних засобів такого класу в продаж.

Як приклад можна назвати продукцію американської компанії SAM Medical, котра вже протягом 30 років виробляє тактичні медичні засоби, відомі своєю надійністю, продуманістю та витривалістю. В Україні ці засоби можна замовити в офіційного дистриб’ютора — компанії ukrarmor.

 

 

Індивідуальна аптечка військового

Індивідуальна аптечка – це таке ж додаткове військове спорядження, як шолом, жилет та інші захисні елементи. Це персональний комплект медичних засобів, який є надважливим елементом для надання допомоги у польових умовах. 

Її основною метою буде забезпечення максимально ефективної допомоги пораненому військовослужбовцю. Вона має бути компактною, зручною при носінні, не заважати при русі, а її вміст має бути найбільш ефективним та надійним для надання допомоги, для цих цілей добре зарекомендували себе засоби від американської компанії SAM Medical.

 

Зараз українські військові використовують аптечки укомплектовані згідно декількох стандартів:

  • індивідуальна аптечка військового, згідно з наказом № 506 МО України від 24.07.2024;

  • індивідуальна аптечка першої допомоги з IFAK (Individual First Aid Kit).

Складові елементи того, що мають бути в індивідуальній аптечці (АМЗІ) обов’язково, виглядають наступним чином:

  • Турнікет (джгут);

  • Бинт кровоспинний тампонувальний з гемостатичним засобом;

  • Бандаж перев'язувальний з компресійним елементом;

  • Бинт марлевий стерильний;

  • Набір медикаментів для лікування бойових поранень (парацетамол, мелоксикам, мофлоксацин або левофлоксацин);

  • Лейкопластир на полімерній основі;

  • Оклюзійна наліпка з клапаном;

  • Рукавички оглядові нітрилові нестерильні (розмір L або XL);

  • Термоковдра на поліетиленовій основі;

  • Жорсткий захисний щиток для ока;

  • Ножиці для розрізання одягу (атравматичні);

  • Назофарингеальний повітропровід з лубрикантом;

  • Маркер водостійкий синього (чорного) кольору;

  • Медична інформаційна картка;

  • Футляр аптечки (сумка медична).

У склад аптечки медичної загальновійськової індивідуальної входять не тільки медичні засоби та витратні матеріали, передбачені рівнем підготовки для всіх військовослужбовців, але й рівня стрільця-санітара, оскільки він у складі відділення може надавати більший об’єм допомоги пораненим з використанням їх індивідуально підібраних засобів.

 

Значення тактичної медицини на полі бою

Вчасне застосування алгоритмів надання тактичної допомоги здатне врятувати життя та здоров’я військовослужбовців, які постраждали при виконанні бойових завдань. Що таке тактична медицина та її процедури, має вивчати та за потреби вміти використовувати кожен військовий.

Ефективна невідкладна домедична допомога в бойових умовах з наступною своєчасною медичною евакуацією в госпіталь є ключем до зменшення кількості причин смерті від травм на полі бою, яким можна запобігти.

Агов, приєднуйтесь