Медицина
Оптика військова Дрони Туристичне спорядження % Акційні товари
0
ua
ru
Медицина Оптика військова Дрони Туристичне спорядження Акційні товари

Як вибрати мультитул для військових?

7 травня 2024
Як вибрати мультитул для військових?

Мультитул – це багатофункціональний інструмент компактного розміру. Зазвичай він виглядає як пасатижі або ніж, і поєднує в собі багато корисних для споживача функцій. Найчастіше це лезо, викрутка та інші елементи, які складаються у ручки або корпус приладу.

Набір додаткових інструментів забезпечує універсальність використання мультитула. Він актуальний як для повсякденного життя, так і для військових завдань, а купити мультитул будь-якого призначення можна в магазині ukrarmor.

Як правильно вибрати мультитул

Мультитули мають різні технічні характеристики та цілі використання. Варто продумати основні завдання, які будуть покладені на девайс та по можливості передбачити екстрені ситуації, у яких він може знадобитися. Це важливо зробити, щоб не придбати тул з великою кількістю функцій, які обтяжують його, але не використовуються для виконання щоденних задач.

Існують певні критерії, які варто переглянути перед тим, як вибрати мультитул. Розглянемо їх детальніше.

 

Призначення

Спершу необхідно визначитись з призначенням девайсу. Вони можуть бути побутові або міські, туристичні, професійні та ін. Залежно від призначення розрізняють такі основні типи мультитулів:

  • повнорозмірний – має вигляд ножа чи пасатижів і включає до 20 опцій (у деяких моделях може бути до 26 елементів), та його вага становить 300-350 г, а довжина сягає 15 см;
  • кишеньковий – найкраще підходить для використання в побуті, легкий (до 75 г), компактний (7-8 см) та виконує функції, що найчастіше можуть знадобитися вдома або на дачі для нескладних ремонтних робіт;
  • брелок – мультитул має вагу до 30г і обмежену кількість опцій, підходить для дрібних справ (підкрутити гвинтик на окулярах, розпакувати посилку, підсвітити замкову шпарину тощо);
  • браслет – тул складається з 10-11 ланок, кожна з яких містить кілька елементів, такий девайс є не лише міні-набором інструментів, а і прикрасою, але його функціональність невисока;
  • туристична лопата, сталевий або алюмінієвий девайс, у рукояті якого можна розмістити корисні у поході предмети (трос, сірники, кресало), а кромки лопати виконані таким чином, що вони можуть замінити ніж, пилку або сокиру;
  • кредитна картка – має фігурні вирізи та заточені елементи, він плаский, завдяки чому його зручно носити в гаманці, але безпосередньо в кишеню класти його не варто, адже гострі кромки не захищені, тож ним легко порізатися;
  • набір інструментів – даний девайс може містити комплект інструментів певного призначення: столярне приладдя, інструменти для ремонту велосипеда чи автомобіля і т.д.

Якщо ми говоримо про військовий мультитул, рекомендовано звернути увагу на наявність спеціальних функцій та особливості конструкції. Наприклад, іноді користувач може обрати ті інструменти, якими він планує користуватися найчастіше та скомбінувати їх на свій смак. Девайс має бути оснащений міцними рамами та товстими клинками інструментів.

 

Матеріали

Від матеріалу, з якого виготовлені інструменти, залежить термін його служби та надійність. Якщо на мультитулі проставлено маркування 440A або 420 – це недорогі види сталі, ножі з якої швидко тупляться.

Для виготовлення військових мультитулів має використовуватись максимально міцний матеріал. Найкращим матеріалом для них є нержавіюча вуглецева сталь марок 420HC, 154СМ, VG10. Це високотехнологічні сталі преміум-класу, які здатні зберігати високу жорсткість.

Інструменти з таких матеріалів стійкі до корозії та довгий час зберігають гостроту. Якісна сировина забезпечує безвідмовну роботу девайсу та не допускають заклинювання елементів.

Для виготовлення корпусу виробники сучасних моделей часто використовують титан. Накладки з цього металу мають шорстку текстуру, їх зручно тримати в руці, тому інструмент не вислизає. Проте титанові корпуси можуть бути придатні не для всіх військових цілей.

 

Алюмінієві моделі зазвичай мають нижчу вагу у порівнянні зі сталевими, але вони є менш стійкими до навантажень. Враховуючи це, краще обирати алюмінієві мультитули лише для побутових цілей.

Бренд

Важливим критерієм є виробник девайсу. Варто віддавати перевагу брендам, які спеціалізуються на виготовленні таких виробів та є відомими на ринку.

Ми рекомендуємо обирати мультитул для військових серед наступних виробників:

  • Leatherman;
  • Active;
  • Roxon;
  • Ganzo.

Компанія Leatherman на чолі із засновником Тімом Лезерманом створила та запатентувала перший мультитул у вигляді пасатижів. Зараз вони є одними з провідних виробників даних девайсів, які цінуються у всьому світі.

Це – перевірена класика. Їхні вироби виготовлені з надміцних матеріалів, які витримують високі експлуатаційні навантаження, та мають велику кількість елементів в комплекті, включаючи різні види кусачок, тримачі для біт, обтиск для електричних проводів та лінійку. Розміри мультитулів Leatherman не позначаються на їхніх робочих характеристиках.

 

Бренди Active, Roxon та Ganzo пропонують більш бюджетні мультитули, які добре зарекомендували себе та мають багато схвальних відгуків від користувачів. Девайси виконані із якісних сталевих сплавів та стійкі до механічних навантажень.

Їхня доступна вартість не вплинула на практичність та функціональність виробів, тому вони уже не перший рік потрапляють у рейтинг найкращих мультитулів.

Спосіб застосування

Знаючи, що таке мультитул, можна легко визначити спосіб його застосування. Фактично це набір інструментів, який може бути корисним у різних ситуаціях. Всі елементи заховані у рукоятку основного девайса та можуть розкладатися або бути висунутими з неї. Зручний механізм дозволяє легко відкрити та закрити потрібний елемент.

Багато моделей дозволяють фіксувати девайс, який використовується в даний момент. Це запобігає його випадковому складанню і гарантує безпеку користувача.

У польових умовах важливою є можливість скористатися інструментом та повернути його у паз однією рукою. Тому для військових оптимальними будуть тули з відкритою архітектурою. В них часто можна дістати елементи, не розкриваючи корпус.

 

Кількість інструментів

Даний параметр може бути різним залежно від призначення мультитула. Найчастіше універсальні девайси містять такі елементи:

  • плоскогубці – для притискання або утримання предметів;
  • ніж – обов'язковий елемент, що може мати два типа заточення – серрейторне та звичайне;
  • викрутка – плоска або хрестова, для роботи з кріпленнями різних видів;
  • пилка – для обробки деревини або пластику;
  • штопор, відкривач для пляшок та залізних банок;
  • гайкові ключі у вигляді отворів під шестигранні болти різного розміру;
  • ножиці для різання матеріалів (папір, тканина тощо).

 

Деякі моделі містять додаткові інструменти, наприклад, легкий молоток, який стане у нагоді під час будівництва або ремонтних робіт. Також це може бути шило, напилок, збільшувальне скло, ліхтарик та ін.

Професійні мультитули оснащують спеціальними інструментами. Якщо розглядати мультитул військовий, там знайдеться кромка для вилучення стріляних гільз, інструмент для розбирання зброї або скребок для чищення нагару.

Як відрізнити військовий мультитул від цивільного?

Жоден мультитул тактичний не є зброєю, проте деякі моделі можуть виконувати специфічні функції, які не використовуються цивільними. Окрім розглянутого вище набору інструментів для роботи зі зброєю, який підходить для військових, девайс має певні обмеження у зовнішньому вигляді.

Так, його корпус не може мати титанових або алюмінієвих накладок, також не варто обирати інструменти з полірованої сталі. Такий мультитул дає відблиск і є дуже помітним. В умовах війни це може стати фатальною помилкою. Краще віддати перевагу девайсу з камуфляжною рамою або матовим чорним забарвленням корпусу та інструментів.

Інша корисна опція для мультитулу тактичного – наявність чохла з можливістю кріплення на системі Modular Lightweight Load-carrying Equipment (M.O.L.L.E).

На тактичному одязі, взутті або бронежилеті є набір пасків та фіксаторів, до яких можна надійно прикріпити чохол з мультитулом. Краще, щоб чохол був виконаний із балістичного нейлону. Це надміцний зносостійкий матеріал, який надійно захистить девайс.

 

Мультитули для військових на ukrarmor

Компанія ukrarmor пропонує мультитули та інші тактичні аксесуари багатьох світових виробників у різних цінових категоріях. У каталозі представлені моделі з різним функціоналом. Ми організуємо швидку доставку будь-якого замовлення по всій Україні зручним для вас поштовим оператором.

Якщо ви не впевнені, як вибрати добрий мультитул, який буде максимально задовольняти ваші потреби, зверніться до консультантів ukrarmor, і вони допоможуть зробити правильний вибір. Ми рекомендуємо тули надійних брендів з оптимальним співвідношенням ціни та якості виконання.

Мультитул є незамінним помічником для військових та рятувальників. Цей компактний пристрій з надміцними елементами позбавляє необхідності носити з собою набір інструментів. Девайс розрахований на тривалий термін експлуатації. Він стане у нагоді при виконанні будь-яких завдань, і буде ефективним навіть у польових умовах.

Агов, приєднуйтесь