Медицина
Оптика військова Дрони Туристичне спорядження % Акційні товари
0
ua
ru
Медицина Оптика військова Дрони Туристичне спорядження Акційні товари

Захист шиї, або як горжет рятує життя

12 квітня 2024
Захист шиї, або як горжет рятує життя

Пам'ятаєте як мама в дитинстві говорила, щоб шию закривав, бо простудишся? Так от, не дарма.


Ми всі виросли, а шию приходиться закривати знову, але уже від уражень уламками. Хочемо розповісти вам про балістичний захист шиї, для чого він, як його одягати та від чого він захистить. Все як завжди, діставайте енергетики та починаємо.

Яким буває захист на шиї?

Отож, по-перше, у нас є два види захисту на шию, ми їх називаємо генерації 1-а та 2-а. Чим вони відрізняються? Перша генерація відрізняється від другої основною характеристикою – висотою горжета, що є передньою і найбільшою частиною захисту.


По рекомендації поважних військових, у другій генерації горжет був зроблений трошки нижчим і меншим, для збільшення рухливості, зручності у використанні зброї та маневреності під час активних дій. Словом, у ньому взагалі немає обмежень свободи рухів, круто? Отож, так нам і сказали штурмовики та спецпризначенці.


Але і перша генерація захисту для шиї має свої переваги – більша площа захисту попереду, в якій і тепліше, і спокійніше стояти на якомусь чергуванні, коли в будь-яку хвилину може прилетіти. А ще вона супер крута для операторів БпЛА, але про це згодом.

 

Взагалі, от ми почали з горжета, але це ж взагалі один із чотирьох елементів балістичного захисту шиї, а ще у нього входять декілька елементів, окрім горжета.

Задня частина захисту для шиї, зона трапеції захистить верх спини. Бокові частини рахуємо як дві, бо всередині два балістичні пакети, ми це зробили для кращої рухливості.

І якщо хтось запитає: “Оп-оп, стій, так це уже не лише захист шиї, а й плечей і трапеції?”, – то відповімо – саме так!

 

Так от, захист повинен захищати, угу? Логічно. І тут на допомогу нам приходять старі добрі балістичні пакети. Їх цілих 4 штуки, можуть бути 1-го класу захисту та 2-го. Звичайно, у нас є обидва.

Детальніше про балістичні пакети

Що таке ті балпакети та з чого вони складаються – пояснювати не будем, ви й так все вже знаєте. Чи все ж треба? Так? Окей

Балпакети, вони ж балістичні пакети, виготовлені з НВМПЕ. Ну, надвисомолекулярного поліетилену високої щільності, складеного в багато шарів, спресованого та вирізаного спеціальним лазером ще й запаяного по краях. Зізнаємось, підгледіли це в американців, бо така запайка дозволяє витримувати потрапляння елементів, що вражають, в самий край балпакета.

Класи захисту

Класів захисту традиційно два. Якщо трішки детальніше, то:

Клас 2 витримує уламки швидкістю до 650 м/с (згідно з STANAG 2920), а також захищає від рикошетів, гранат, пістолетних куль 9x18 Makarov, 9x19 Luger та Parabellum, карабінів у пістолетному калібрі, та 7,62x25 Tokarev. 

Клас 1 майже такий самий, за винятком швидкості уламків (до 550 м/с) та захисту від куль 9x18 Makarov, 9x19 Luger та Parabellum з автоматичного пістолета Стєчкіна та пістолету Glock 17 кулею зі свинцевим осердям. Звичайно, 1 клас трошки легший, багато для кого це ультраважливо, адже загальна вага екіпу буває понад 20 кг, тому в моменті кожен грам має значення.

Окрім куль та уламків, вказаних у ДСТУ та STANAG, захист шиї 1-го та 2-го класів також захистить від дрібних уламків та вторинних разючих елементів. Балістичні пакети вставляються всередину та фіксуються липучкою. Надійно. Дуже.

 


Як балпакети вставляються в балістичний захист шиї?

Через те, що їх аж цілих 4 штуки, то розкажемо, як воно все вставляється всередину та як фіксується на плитоносці:

1. Перший та найбільший (у формі півмісяця) вставляється в горжет та закривається липучкою.

2. Наступні два, маленькі, повністю симетричні. Тобто немає різниці, де правий, а де лівий, адже вони двосторонні. Саме вони створені як захист для шиї ззаду. Вони також закриваються на липучку.

3. Останній балістичний пакет, на нашу думку, найкрутіший, адже він робить зі звичайного балістичного захисту шиї повноцінну конструкцію, яка захищає верх вашого тулуба. Вставляється він в нижню частину.

 


Розповімо про ще одну круту фішку цього захисту. Через те, що він одягається замість плечових лямок плитоноски, він ще й слугує як пом'якшувальна плечова система. Це значно полегшує носіння вашого спорядження на плечах.

Отже, вам залишається просто закріпити його на плитоноску липучками та кріпленням MOLLE. До речі, закріпити можна до будь-якої нашої, і навіть не нашої, і навіть до корсара.

Щодо горжета з балістичними пакетами, то він разом із задньою частиною фіксуються на липучку. Надійно, міцно, чітко. При переміщеннях його без проблем можна відкріпити та відкинути вперед для більшої зручності.  

 

Обирайте найкрутіший захист на шию 

Вчора прочитав одне слово у словнику і не можу не випендритись — закриваємо гештальт по генераціях:

1 генерація – це база, основа, ґрунт, фундамент, ну ви зрозуміли. Все по класиці – максимальна площа захисту, але, відповідно, не суперідеальна рухливість. 

2 генерація – це вже більше про рухливість. Такий варіант використовують ті роди військ для яких рухливість – це все, грубо кажучи, життя. Але, звичайно, у цій варіації трохи менша передня частина і, відповідно, трішки менша площа захисту.

Тому, друзі, обирайте, рішення завжди за вами. А вибрати завжди є з чого, адже окрім генерацій, класів захисту ще є різні кольори: мультикам, піксель, олива, койот та чорний.

Що ж, час завершувати, а то і так зачитались, аж шия затекла. Бережіть себе та захищайте шию разом з Ukrarmor!

Агов, приєднуйтесь