Медицина
Дрони Туристичне спорядження % Акційні товари
0
ua
ru
Медицина
Дрони Туристичне спорядження Акційні товари

Які плитоноски носять військові?

15 травня 2023
Які плитоноски носять військові?

Які плитоноски носять військові?

Жилет-плитоноска — це елемент захисного екіпірування, завдяки якому військові можуть вберегтися від поранень. Часто на нього можна також закріпити підсумки та варбелти, щоб боєць міг носити з собою додаткове спорядження, аптечку, телефон та інші речі. Популярна система кріплень, що дозволяє мати все під рукою, називається MOLLE, вона часто використовується

Як правильно вибрати плитоноску

Перш ніж купити жилет для себе або для іншого бійця — варто звернути увагу на низку параметрів:

  • тип плитоноски, площа захисту, мобільність;
  • колірне рішення;
  • матеріал пошиття;
  • система швидкого скидання та її вид;
  • евакуаційна петля.

Далі у статті ми поговоримо про кожен із цих параметрів детальніше, щоб зрозуміти якою має бути плитоноска для військового. Крім них, також важливо звернути увагу на ширину та товщину плечових ременів, адже це впливає на розподіл навантаження. Також важливо, щоб жилет мав посилені та рівні шви, бо це показник довговічності виробу.

Які бувають види плитоносок

Існують чотири види плитоносок, а саме:

  • Прихованого носіння (низькопрофільні). Такий жилет вдягається під одяг і, як і видно з назви, залишається непомітним. Відповідно, можливості підвісити щось на таку плитоноску немає.
  • Відкритого носіння з захистом грудей і спини (JPC). Це легкий жилет, що одягається поверх одягу та дозволяє закріплювати підвісні системи. Він не має бічного захисту, тому не рекомендується у разі можливості прямого контакту з ворогом.
  • Відкритого носіння з бічним захистом. Надійна та збалансована модель із кевларовими пакетами з обох боків. Тут, звичайно, захист вищий, ніж у попередніх видів, але й вага більша. Отже, такий жилет не підійде, якщо потрібна мобільність.
  • Модульний. Найбільш безпечний виріб із максимальним захистом, зокрема в ділянках шиї, плечей і паху. Оскільки він більше важить за попередні моделі й обмежує рух, таку плитоноску краще вибрати для малорухливої діяльності.

Також жилети можуть відрізнятися за кольорами: є чорні, зелені, оливкові та різні камуфляжні варіанти. На це також варто звертати увагу, адже забарвлення дозволяє зливатися з місцевістю.

З яких матеріалів шиють плитоноски

Як ми вже казали, у пошитті використовуються щільні тканини (мінімум 1000 ден). Адже вкрай важливо, щоб плитоноска витримувала захисні плити разом із прикріпленим спорядженням, а також служила достатньо довго.

Найпопулярніша тканина — Cordura. Це товстий нейлоновий матеріал з особливою структурою нитки. Тканина має водовідштовхувальне просочення, високі показники термостійкості, зносостійкості, повітропроникності. Жилети з такого матеріалу дуже міцні та надійні, але при цьому легкі.

Ще одна «традиційна» тканина для плитоноски — Oxford. Цей матеріал теж добре тримає форму та не деформується від вологи, але все-таки сильно уступає кордурі. Жилети з нього не вийде носити довго та в інтенсивних умовах.

Як підібрати розмір плитоноски

Ще одна деталь, якою плитоноска відрізняється від бронежилета — для неї не потрібно підбирати розмір. Вона універсальна та може регулюватися в горизонтальному та вертикальному вимірах. А от самі захисні плити бувають різного розміру

Система швидкого скидання й евакуаційна петля: для чого

Ці дві деталі роблять плитоноску більш функціональною та теж працюють на захист бійця.

Система швидкого скидання важлива для екстрених ситуацій, коли потрібно якнайшвидше позбутися спорядження. Є два її різновиди:

  • бічний: здійснюється за допомогою фастексів;
  • нагрудний: з використанням сталевого троса.

Обидва варіанти швидкі та зручні.

Щодо евакуаційної петлі, вона дозволяє в критичний момент відтягнути пораненого з поля бою в безпечне місце. Стропа закріплена на спинці жилета та може витягуватися на 1,5 м в довжину.

Потрібні чи не потрібні такі функції у плитоносці — слід вирішувати індивідуально. Але однозначно, якщо військовий працює в зоні високого ризику, можливість швидкого скидання жилета й евакуаційна петля будуть далеко не зайвими.

Ставтеся до вибору відповідально

Захисне екіпірування рятує життя, а отже, не може куплятися «абияк». Обов’язково вивчіть усі критерії вибору та проконсультуйтеся з бійцями, які плитоноски їм потрібні, які параметри важливі. Жилети мають бути надійними та, звичайно, зручними, щоб не заподіяти шкоду здоров’ю захисника. У нашому інтернет-магазині представлені тільки якісні плитоноски власного виробництва. Жодних посередників і переплат. Чекаємо на ваше замовлення!

Агов, приєднуйтесь